Πενταρόφσκι: Η Βουλγαρία μας έβγαλε από την απομόνωση



Δεκέμβριος 1, 2019. 18:41

«Δεν είναι υπερβολή ο έπαινος που αποδίδει συχνά ο Ζόραν Ζάεφ στο ρόλο του Μπόικο Μπορίσοφ και της τρέχουσας βουλγαρικής κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια, στα οποία ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, βοήθησαν ταχύτερα να βγούμε από τη διεθνή απομόνωση. 


Επικροτώ, πραγματικά, τη συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, ανεξάρτητα από το πόσο κοινότυπη φαίνεται, και θα πρέπει να τονίσω ότι όταν την υπογράψαμε, είχαμε μόλις καταργήσει ένα αυστηρό αυταρχικό καθεστώς, του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο καθεστώς δεν ήταν απλώς αντιδυτικό, αλλά και αντι-αλβανικό και αντι-βουλγαρικό».


Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bgnes, όπως μετέδωσε η  βουλγαρική τηλεόραση Νόβα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία, ως κράτος μέλος της ΕΕ εδώ και πολλά  χρόνια, καθώς και μέλος του ΝΑΤΟ, εξαιρώντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι η κοντινότερη πόρτα της Ευρώπης για τη Βόρεια Μακεδονία.


Ο Πενταρόφσκι ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας, τη δεκαετία του 1990, υπήρξε μια ισχυρή βοήθεια από τον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εμπάργκο που επέβαλε η Ελλάδας για ενάμισι χρόνο στα Σκόπια.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σκοπίων, χωρίς τη βοήθεια φιλικών χωρών, «θα είχαμε πεθάνει οικονομικά και ως κράτος θα είχαμε σοβαρή αποσταθεροποίηση».


«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη φιλική βοήθεια  που μας προσέφερε η Βουλγαρία και η Τουρκία, στη συνέχεια,  στο διάδρομο 8, ο οποίος δεν τελείωσε ποτέ και αυτό είναι δικό μας λάθος, όχι μόνο δικό σας.  Και θέλω να πω ότι δεν ήταν εύκολο σε μια τέτοια ατμόσφαιρα να γίνει για τέτοια σύμβαση. Ήταν δύσκολο. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του Μπορίσοφ και του Ζάεφ αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο  Πενταρόφσκι.

dnes.dir.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr