Στέβο Πενταρόφσκι: «Κόλλησε» η Επιστημονική Επιτροπή με τη Βουλγαρία



 Δεκέμβριος 5, 2019. 18:17

Η Μικτή Επιτροπή εμπειρογνωμόνων Σκοπίων – Σόφιας εργάζεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς τους τελευταίους επτά ή οκτώ μήνες, ίσως και περισσότερο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, στην TV24.



Οι πρόεδροι των ειδικών ομάδων της εν λόγω επιτροπής συμφωνούν ότι δεν υπάρχει πρόοδος και ότι πρόκειται για μια περίοδο καθυστέρησης των εργασιών της Επιτροπής.


«Δεν θέλω να παρέμβω στο έργο της Επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να πάει το 2019 και το 2020 με το ποια εθνικότητα ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε πριν από 150 χρόνια», είπε ο Πενταρόφσκι, υπονοώντας την εθνικότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ.


«Ο σκοπός αυτής Επιτροπής και η Συμφωνία Καλής Γειτονίας μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας, είναι να διερευνήσουμε τι μας φέρνει κοντά για ορισμένα ιστορικά πρόσωπα που μπορούμε να τα έχουμε ενωμένα», είπε  και επισήμανε: 


«Αν γράψουμε μια κοινή ιστορία και εσείς (οι Βούλγαροι) επιδιώκετε να γράφετε τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως καθαρό Βούλγαρο, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να τον γιορτάζετε μόνο εσείς. 
Πρέπει, όμως, να είναι και από το μέρος σας αλλά και από το μέρος μας, έτσι, τουλάχιστον, θα μπορούμε να τον γιορτάζουμε μαζί. Αυτό είναι του ηλίου φαεινότερο», είπε ο αρχηγός του κράτους.



Απαραίτητοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες 



Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν πολύ καλύτερα να συμπεριληφθούν στην Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας, αρκετοί διεθνείς εμπειρογνώμονες, οι  οποίοι είναι γνώστες  εκείνης της ιστορικής εποχής στα Βαλκάνια.


«Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι είχε διεθνή παρουσία» δήλωσε ο Πενταρόφσκι.


Ο ίδιος τόνισε ότι χωρίς υποχωρήσεις δεν υπάρχουν λύσεις. «Θα μπορούσα να πω ότι σταματάει η Επιτροπή και κλεινόμαστε στη χώρα μας. Έτσι έκανε ο Γκρούεφσκι που επί δέκα χρόνια πιστεύαμε (με τα 'όχι' του) ότι είμαστε οι ισχυρότεροι του κόσμου. Που δεν είμαστε», είπε ο Πενταρόφσκι.



Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση  της μικτής επιτροπής στα τέλη του περασμένου μήνα στη Σόφια, εκτιμήθηκε ότι υπήρξε μια περίοδος επιβράδυνσης με ελάχιστη πρόοδο στις εργασίες των εμπειρογνωμόνων.


Η επιβράδυνση σημειώθηκε όταν άνοιξε το θέμα του Γκότσε Ντέλτσεφ. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν  να αποδείξουν ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, είναι από τη μια πλευρά «Σλαβομακεδόνας επαναστάτης» που αγωνίστηκε για τη Μακεδονία ή από την άλλη, «Βούλγαρος επαναστάτης» που αγωνίστηκε για τη Βουλγαρία.


Οι ιστορικοί και από τις δύο πλευρές απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες.


Υπάρχει επίσης μια διαφορετική αντίληψη της Μεσαιωνικής Ιστορίας:

 Οι Βούλγαροι ιστορικοί λένε ότι πρέπει να μιλάμε για την ιστορία ενός έθνους και ότι μόνο από το 1945 μπορεί να κανείς να μιλήσει για ‘μακεδονική εθνότητα’. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή είναι γιουγκοσλαβικό επινόημα.


24.mk , mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr