Ο Ε. Σ. Λιβύης άφησε ελεύθερο το εμπορικό πλοίο με το τουρκικό πλήρωμα



Δεκέμβριος 23, 2019. 17:23


Τα μέσα ενημέρωσης της Κυρηναϊκής (Ανατολικής Λιβύης) αναφέρουν ότι τη Δευτέρα άφησαν ελεύθερο το πλοίο το οποίο είχαν συλλάβει και οδηγήσει στο λιμάνι Ρας αλ Χιλάλ  με μέλη Τούρκους ναυτικούς, εν μέσω της επίμαχης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας.



Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ΕΣΛ), γενικός ταξίαρχος Αχμέντ αλ Μισμάρι, δήλωσε σήμερα ότι δεν βρέθηκαν όπλα  στο πλοίο που φέρει τη σημαία της Γρενάδας, αλλά ότι στα αμπάρια του είχε φορτίο αλευριού το οποίο είχε φορτώσει από την Μάλτα και έπλεε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.


«Το πλοίο αναγκάστηκε σε πλεύση προς το λιμάνι της Λιβύης για έλεγχο, επειδή εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς να λάβει άδεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Σημειώνεται ότι πλοίο και πλήρωμα απλώς ‘συνελήφθη΄ για έλεγχο και δεν έγινε κατάσχεσή του, αλλά και αυτή η ενέργεια  δημιούργησε  έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.


Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο ΕΣΛ έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Τρίπολης από τις  ισλαμικές πολιτιφυλακές που την υποστηρίζουν.


Η Τουρκία και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης έχουν υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και για την ασφάλεια στα τέλη Νοεμβρίου, τα οποία αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, προκαλώντας διεθνείς οργισμένες αντιδράσεις και ανησυχία από θιγόμενες μεσογειακές χώρες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr