Σκόπια: Η τριμερής συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα



 Δεκέμβριος 20, 2019. 19:47

Η τρίτη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την περιφερειακή συνεργασία,  πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα.



Η πρώτη έγινε στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ και δεύτερη στην Αχρίδα.

Σύμφωνα με το κανάλι ‘5’ των Σκοπίων, τον Ζόραν Ζάεφ  υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο των Τιράνων ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας, Μπλέντι Τσούτσι.


Οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη άτυπη συνάντησή τους αργά το απόγευμα.



«Never be alone»



Ο Ζόραν Ζάεφ μαζί με τους άλλους ηγέτες θα παρακολουθήσουν σήμερα τη συναυλία «Never be alone» ως εκδήλωση δωρητών για τη αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου που έπληξε την πόλη του Δυρραχίου και άλλους οικισμούς της Αλβανίας.


Η κύρια συνεδρίαση ξεκινά αύριο με συνάντηση εργασίας των τριών ηγετών των βαλκανικών χωρών και θα ακολουθήσει  σύνοδος ολομέλειας, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


Οι ηγέτες θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματα αυτής της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή όπου και θα ολοκληρώσουν τη συνάντηση.


Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των Τιράνων θα επισκεφθούν το Δυρράχιο ως έκφραση υποστήριξης προς τους πολίτες που επλήγησαν από τον τραγικό σεισμό.



Και η …μακεδονική γλώσσα



Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων, θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στα Τίρανα για να χαιρετίσει το έργο του Συνεδρίου « 75 χρόνια εκπαίδευσης στη μητρική μακεδονική γλώσσα στην Αλβανία», στο οποίο προσκλήθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σημειώνει το δημοσίευμα.


kanal5.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr