Σκόπια: Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κατέφυγε κρυφά στην Τουρκία



Δεκέμβριος 9, 2019. 18:58

Σκόπια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ζόραν Ιβάνοφ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας,  βρίσκεται στην Τουρκία και 'εργάζεται' ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο της χώρας αυτής.



Ο Ζόραν Ιβάνοφ, είχε διατελέσει διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά την περίοδο 2017-2019, πριν, δηλαδή,  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι διορίσει ως επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής τον Έρολντ Μουσλίου.


Κάτω από ασαφείς περιστάσεις για το κοινό αλλά και τους ανωτέρους του στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας (АРСМ), όπου υπηρετούσε κατά την τελευταία περίοδο, έφυγε κρυφά από τη χώρα.


Το ερώτημα είναι – γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων- γιατί ο Ιβάνοφ ταξίδευσε στα κρυφά και κρυβόταν από τους αξιωματούχους του Στρατού  και του Υπουργείου Άμυνας;


Πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο αναφέρουν ότι στο τέλος του καλοκαιριού πήρε άδεια για τρεις μήνες άνευ αποδοχών, αλλά στο τέλος της άδειας αυτής δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία.
Το Γενικό Επιτελείο ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας για την αδικαιολόγητη απουσία του.


Ο Ιβάνοφ αποτελεί πιθανή απειλή για την ασφάλεια


Τώρα, ο Ιβάνοφ δεν εργάζεται πλέον στο Αρχηγείο Στρατού. Υπάρχει όμως ένας φόβος στους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών γιατί ήταν γνώστης ευαίσθητων δεδομένων και πληροφοριών ασφαλείας, καθώς είχε πρόσβαση σε κρατικά μυστικά από τη θέση που είχε επί περίπου μια διετία στην Υπηρεσία Πληροφοριών.


Ο Ιβάνοφ ήταν υπεύθυνος για την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και είχε εμπειρία στη διεξαγωγή επιχειρήσεων τόσο μέσα στο κράτος όσο και σε διεθνείς αποστολές. Μάλιστα, του είχε απονεμηθεί ασημένιο αστέρι από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ως διοικητής στρατιωτικού τμήματος στο Ιράκ.


Όπως επισημαίνεται, είχε στη διάθεσή του πολλές εμπιστευτικές πληροφορίες για την ασφάλεια του κράτους, καθώς και για τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής.

 Είχε σχέσεις και συνεργασία με άλλα στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, όπως ο Γκόραν Γκρούγιεφσκι  της 5ης Διοίκησης, ο οποίος αντίθετα με αυτόν, κατέφυγε στην Ελλάδα, μαζί με τον συνεργάτη του Νίκολα Μπόσκοφσκι, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.


Η φυγή του Ιβάνοφ στην Τουρκία εγείρει πολλές ερωτήσεις- γιατί επέλεξε αυτή τη χώρα, μετέφερε υλικό από την πρόσβαση που είχε στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και τώρα συνεργάζεται με ξένα δίκτυα πληροφοριών; Έχει παράνομο φωτογραφικό υλικό; Έχει μεταφέρει παράνομα τηλεφωνικές συνομιλίες;


Ειδικά στο τελευταίο ερώτημα η απάντηση εμπνέει ανησυχία γιατί είχε επαφές με τον Γκόραν Γκρούγιεφσκι ο οποίος  κατείχε μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, άλλωστε και οι δύο έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο  εκκρεμεί εις  βάρος του ποινική δίωξη.


zurnal.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr