Ιταλικό Πρακτορείο: Κόντε, Πούτιν και Σίσι συζήτησαν για τη Λιβύη



Δεκέμβριος  26, 2019. 22:35

Ρώμη. Από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε μια μακρά και σαφή συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Η διμερής συνεργασία, η κρίση στην Ουκρανία, τη Συρία και ιδιαίτερα αυτή στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας.



Σχετικά με το τελευταίο, «οι δύο πρόεδροι υποσχέθηκαν ότι θα ενημερώνονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σημασία που έχει η Λιβύη για τα ιταλικά συμφέροντα», ανακοίνωσε  το Παλάτσο Κίτζι.


Τηλεφωνική συνομιλία υπήρξε επίσης μεταξύ του Κόντε και του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Κύριο θέμα της συνομιλίας- σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλάτσο Κίτζι, η κρίση στη Λιβύη, οι προκλήσεις στην περιοχή της Μεσογείου και η διμερής συνεργασία.


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επανέλαβε ότι η Αίγυπτος στηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Λιβύη και υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.


Η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι ο Σίσι κατήγγειλε τη ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.


Το Ιανουάριο, το τουρκικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ενάντια στις δυνάμεις του αρχιστράτηγου Χαλίφα Χαφτάρ. 

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόταση θα παρουσιαστεί κατά την επανάληψη των κοινοβουλευτικών εργασιών στις 7 Ιανουαρίου.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από την Άγκυρα να στείλει τουρκικά στρατεύματα για να βοηθήσει τις αρχές της Τρίπολης να υπερασπιστούν την πόλη από την επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων.

Ν.Ν.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr