Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας απένειμε τον Ιππέα της Μάνταρα στον Τούρκο πρέσβη



Δεκέμβριος 23, 2019. 20:31

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τίμησε τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλουσόι με το έμβλημα του Ιππέα της Μάνταρα(*)-  ανώτατη διάκριση για τις σπουδαίες υπηρεσίες του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.



Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Ράντεφ, σημείωσε τη δυναμική εμπορική και οικονομική συνεργασία
και τη σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, την επιτυχή επενδυτική συνεργασία, τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των πηγών.


Απόδειξη της σημασίας και του ρεαλισμού της σχέσης είναι η γόνιμη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την περιοχή μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.


Ο αρχηγός του κράτους επεσήμανε ότι ο Τούρκος πρέσβης συνέβαλε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας με βάση την καλή γειτονία και την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.


dnes.dir.bg


--


(*) Ο Ιππέας της Μάνταρα- Мадарски конник, είναι ένα ανάγλυφο που χρονολογείται στις αρχές του 8ου  αιώνα σε βράχο στο χωριό Μάνταρα, περιοχή ανατολικά του Σούμεν και θεωρείται έργο της εποχής του πρωτοβούλγαρου Χάνου Τέρβελ(Тервел). Το ανάγλυφο που θυμίζει Θράκα Ιππέα, θεωρείται σήμερα ως σύμβολο της δύναμης του πρώτου βουλγαρικού κράτους στα Βαλκάνια. Στην περιοχή βρέθηκαν επιγραφές στην ελληνική γλώσσα και στους πρόποδες του βουνού υπήρχαν λατρευτικά στοιχεία των αρχαίων Θρακών όπου βρέθηκαν ειδώλια των Τριών Νυμφών, του Δία, του Ηρακλή, του Διόνυσου και της Κυβέλης καθώς και Θράκες Ήρωες Ιππείς. (βουλγαρική Βικιπαίδεια)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr