Ιταλικό δημοσίευμα: Η Τρίπολη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από πέντε χώρες -εκτός της Γαλλίας





Δεκέμβριος 21, 2019. 18:10

Ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ απέστειλε επιστολή σε πέντε φιλικές χώρες ζητώντας στήριξη στην επίθεση που εξαπέλυσε ο εθνικός στρατός της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ.


Στο μεταξύ, ο Πούτιν προσπαθεί να ηρεμήσει τον Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγόρησε για την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων της στρατιωτικής  ομάδας Βάγκνερ που υποστηρίζει τον Χαφτάρ.


Ταχύτερα τα όπλα από τη διπλωματία


Η Λιβύη βρίσκεται κοντά σε μία καμπή, η οποία δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για τις καλές προθέσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, η ημερομηνία της οποίας ακόμη δεν έχει καθοριστεί και αυτό δείχνει πόσο ταχύτερα είναι τα όπλα από τη διπλωματία.


Η Τρίπολη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ και η Άγκυρα λέει πάλι ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες εν μέσω των απειλών της Βεγγάζης ότι θα χτυπήσει όποιον συνεργαστεί με τους Τούρκους, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.


 Επιστολή για βοήθεια σε πέντε κράτη


Ο πρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σαράτζ έστειλε επιστολές σε ηγέτες πέντε χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ζητώντας τους «να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας προκειμένου να αποτραπεί η επιθετικότητα εναντίον της Τρίπολης από όλες τις ένοπλες ομάδες που επιχειρούν εκτός της νομιμότητας του κράτους, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα στη Λιβύη.


Εξαιρέθηκε η Γαλλία…


Ο Σαράτζ δεν απέστειλε επιστολή στη Γαλλία, γιατί είχε δηλώσει ως υποστηρικτής του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ παρότρυνε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν με την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών «καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα,  δημιούργησαν ευκαιρίες για να επιστρέψουν στη Λιβύη αυξάνοντας τις δραστηριότητές τους».


Η επιστολή περιλαμβάνει επίσης πρόσκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των διακινητών ανθρώπων.


Η Ρώμη επιμένει στη διπλωματική λύση


Η Ρώμη, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ του Σαράτζ και του Χαφτάρ, επιμένει στη διπλωματική λύση, βρισκόμενη σε αναμονή της άφιξης στην Ιταλία- μέσα στις επόμενες εβδομάδες- του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, όταν επέστρεψε την Τρίτη από τη Λιβύη.


Εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας


Η Ρωσία ανησυχεί, επίσης, πιέζοντας να φέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη λογική, ο οποίος κατηγόρησε την Αίγυπτο, το Άμπου Ντάμπι, τη Γαλλία και την Ιταλία για νομιμοποίηση του Χαφτάρ.


«Μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση, η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε η Μόσχα, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της κλιμάκωσης.


Agenzia Italia


N.N.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr