Οι στενές σχέσεις Άγκυρας- Τρίπολης



Φωτό αρχείου


Δεκέμβριος 9, 2019. 21:12


Ο μοναδικός, ίσως, τροφοδότης και υποστηρικτής της φιλο-ισλαμικής κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης  είναι η Τουρκία.



Η Τουρκία έχει αποστείλει στην φιλο-ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, με επικεφαλής τον  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τεθωρακισμένα οχήματα, «όπλα με λέιζερ’ και άλλα όπλα καθώς και πυρομαχικά.


Ενώ αυτή η στρατιωτική στήριξη έχει αναφερθεί, ήδη, από το 2015, φαίνεται να έχει επεκταθεί το 2019.


Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σαφής στις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό την καθοδήγηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε στη Λιβύη, μεταξύ των άλλων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, 100 τεθωρακισμένα οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες τα ‘Κιρπί’ (σκαντζόχοιρος)  που κατασκευάστηκαν από την τουρκική αμυντική εταιρεία BMC και σύμφωνα με πληροφορίες πληρώνονται από την κυβέρνηση του Κατάρ.


Η Baykar, τουρκική εταιρεία με επικεφαλής τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παράγει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στη Λιβύη.


Η τουρκική υποστήριξη προς την φιλο-ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης περιλαμβάνει όχι μόνο αποστολές όπλων αλλά εκπαίδευση στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού.


Στις 30 Μαΐου εμφανίστηκε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύουν μαχητές της Τρίπολης με τη χρήση του θωρακισμένου οχήματος Kirpi.


Στις 29 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της διεύθυνσης ασφαλείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Ακτάς Τσανκίρι, σε ‘τελετή έναρξης που οργανώθηκε για το προσωπικό της Λιβυκής Αστυνομικής Οργάνωσης’ δήλωσε:


«Από το 2011 έως το 2019, τα υπουργεία μας έχουν εκπαιδεύσει 641 αστυνομικούς της Λιβύης σε 36 διαφορετικούς τομείς, στη χώρα μας και μερικές φορές στη Λιβύη. 

Επίσης, μεταξύ του 2012 και του 2013,  804 αστυνομικοί σπουδαστές της Λιβύης εκπαιδεύτηκαν από το υπουργείο της αστυνομικής ακαδημίας».


Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με τη χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.


«Είναι ασαφές ποιοι πιλοτάρουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εάν είναι Τούρκοι ή μαχητές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης.


Πάντως πριν από δύο περίπου μήνες (στα τέλη Σεπτεμβρίου)ο Τούρκος δημοσιογράφος Φετίμ Ταστεκίν είχε γράψει ότι τα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν στη Λιβύη από την Εθνικό Στρατό είναι τύπου Bayraktar TB2 που παράγονται από την εταιρεία Baykar.


 Ο ίδιος δημοσιογράφος επεσήμανε ότι τα τέσσερα αεροπλάνα μαζί με δύο σταθμούς ελέγχου και οι χειριστές των  έφθασαν στην Τρίπολη για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης του Εθνικού Στρατού κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Έχει, επίσης, αυξηθεί το εμπόριο μεταξύ της Τρίπολης και της Τουρκίας και η Άγκυρα, όπως σημειώνεται,  ανέλαβε την αναστήλωση όλων των Οθωμανικών Μνημείων στην περιοχή ελέγχου της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

addresslibya
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr