Ράμα για Βαλκανική Σένγκεν: Μην πιστεύετε τα ψέματα, η πρωτοβουλία φέρνει ανάπτυξη



Δεκέμβριος 30, 2019. 19:39

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μήνυμά του προς τους Αλβανούς ενόψει του Νέου Έτους 2020, μίλησε για την πρωτοβουλία της Βαλκανικής Μίνι Σένγκεν.


Ο Ράμα δήλωσε ότι (η πρωτοβουλία)  χτυπήθηκε με αρνητικά σχόλια πολλών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, επιμένοντας ότι αυτή θα φέρει μόνο ανάπτυξη στη χώρα.


 Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, τόνισε ότι όσοι μιλούν κατά της Βαλκανικής Μίνι Σένγκεν είναι ψευδοπατριώτες οι οποίοι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους ανθρώπους με τέτοιες ιστορίες.


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτός ήταν που έπεισε τη Σερβία να προσκληθεί το Κοσσυφοπέδιο στο τραπέζι των συζητήσεων και να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους.


«Η περιφερειακή Σένγκεν είναι σήμερα μια ιστορική αναγκαιότητα, είναι μια μάχη, όχι μόνο δική μας, των Αλβανών, αλλά όλων των χωρών αυτής της περιοχής που επιδιώκουν να διευρύνουν  το πεδίο της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου, εκτός από όσους δεν μπορούν να δουν ή να καταλάβουν ότι η περιφερειακή Σένγκεν είναι ο μόνος τρόπος για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να σπάσουν το φράγμα μεταξύ τους και να εγγυηθούν την πλήρη ελευθερία κινήσεων μεταξύ των δύο χωρών για τους ανθρώπους, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τα κεφάλαια.


»Η περιφερειακή Σένγκεν δεν φέρνει τίποτε νέο, όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ούτε όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Η στάση μας από την άποψη αυτή δεν έχει μετακινηθεί ούτε έχει αλλάξει. Είμαστε ένα και έχουμε την ίδια στάση. Στο ίδιο σημείο!», είπε  ο Ράμα.


Πρόσθεσε:


«Η περιφερειακή Σένγκεν όχι μόνο δεν βλάπτει το Κοσσυφοπέδιο και την πολιτική μάχη με τη Σερβία για την επίτευξη μιας τελικής δίκαιης και πλήρους συμφωνίας για την αναγνώριση του από τη Σερβία, αλλά βοηθά επίσης».

Στιγμάτισε εκείνους που αντιτίθενται σε αυτήν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρουν γιατί μιλάνε».


Τόνισε ότι κατάφερε να πείσει τη Σερβία να παραβρεθεί  στο τραπέζι στη περιφερειακή συνάντηση των Τιράνων και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά το Κόσοβο αρνήθηκε την πρόσκληση.


noa.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr