JPost: Ο επόμενος στρατιωτικός στόχος της Τουρκίας η Λιβύη



Δεκέμβριος 12, 2019. 20:05


Η Τουρκία προετοιμάζει μια νέα στρατιωτική περιπέτεια μετά την εισβολή της τον Οκτώβριο στη βόρεια Συρία. 

Την Τρίτη η Άγκυρα απείλησε την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ‘δημιουργήσουν γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή’, γράφει πολιτικός αναλυτής στην ‘Jerusalem Post’.


Σύμφωνα με τον συντάκτη, η ηγεσία της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει στρατιωτικά στη Λιβύη για να «επιτύχει σταθερότητα».
 Ως συνήθως, η Τουρκία χρησιμοποιεί τον στρατό της για να ‘συμβάλει στην ειρήνη’.


Τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας και ο πρόεδρός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προβεί σε πολλές  μιλιταριστικές απειλές κατά των χωρών της περιοχής και υποστήριξε τις απειλές μέσω πολλών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία.


Μέχρι τώρα η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να εισβάλει στους γείτονές της για να σταματήσει την ‘τρομοκρατία’, αλλά τώρα επέκτεινε τις απειλές αυτές στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι έχει τεράστιο αριθμό δικαιωμάτων γεώτρησης και ότι η Τουρκία «κατέστησε σαφές ότι οι διεθνείς παράγοντες  δεν μπορούν να διεξάγουν δραστηριότητες αναζήτησης και γεώτρησης στην περιοχή αυτή χωρίς την άδειά μας».


Η Άγκυρα έχει προχωρήσει από την επιθυμία ότι έχει δικαιώματα να κάνει γεωτρήσεις στην ακτή της,  στο να ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα ύδατα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδα και Λιβύης χωρίζοντας τη Μεσόγειο στα δύο, που σημαίνει ότι άλλοι δεν επιτρέπονται εκεί.


Η Τουρκία δηλώνει ανοιχτά ότι προκαλεί την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα και ότι δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε αγωγό στα ύδατα που ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τη Λιβύη.


Η Άγκυρα υπονοεί, επίσης,  «πιθανή στρατιωτική βοήθεια» εάν το θέλει η Τρίπολη.


Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο Κατάρ το 2017, όταν το Κατάρ ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία.


Η Τουρκία έχει αποστείλει επίσης στρατεύματα στη Σομαλία, την Αφρική και θα αυτή θα είναι η τρίτη της αποστολή.


Η μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της ήταν στη Σομαλία, αλλά έχει και 5.000 στρατιώτες στο Κατάρ, όπου ο Ερντογάν ταξίδευσε τον Νοέμβριο για να καυχηθεί για το πως η Άγκυρα συμβάλλει στην «περιφερειακή σταθερότητα».


………
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας είναι να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο και να φθάσει στο Κατάρ και τη Σομαλία, ώστε να έχει ένα αποτύπωμα στον Κόλπο και στην ανατολική Αφρική, καθώς και να σφετεριστεί τις περιοχές της βόρειας Συρίας και της βόρειας Κύπρου για να πιέσει την ΕΕ και τη Συρία.


Θέλει να επιδεικνύει τα πολεμικά αεροπλάνα και τις ειδικές δυνάμεις της σε επιδρομές στο PKK στο βόρειο Ιράκ και να δείχνει ότι οπουδήποτε θελήσει τη Τουρκία βάσεις, μπορεί να τις έχει σε αδύναμες γειτονικές χώρες.


Όλα αυτά έρχονται σε μια αναδυόμενη ειδική σχέση με τη Ρωσία, με την αγορά των S-400 από τη Μόσχα και μια εμπορική σχέση με το Ιράν, σχεδιασμένη να κρατήσει το Ιράν και την Τουρκία στην ίδια σελίδα.


Η Τουρκία θέλει επίσης να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ να και να υποστηρίξει τη Χαμάς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Χαμάς έχει, επίσης,  πρόσβαση στη θάλασσα στη Γάζα. Η Τουρκία μπορεί κάποια μέρα να επιδιώξει ακόμη και συμφωνία με τους Παλαιστίνιους για δικαιώματα στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου.


 Ένα τέτοιο σενάριο, μετά από δύο εβδομάδες προσπαθειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να είναι υπερβολικό.


Η Τουρκία έχει μελετήσει με προσοχή πώς η Ρωσία ήταν σε θέση να λάβει την Κριμαία το 2014 και τι κάνει η Ρωσία στην Ντονμπάς στην Ουκρανία ή στην Αμπχαζία στη Γεωργία και εξέτασε πως η Κίνα επιδιώκει αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Τουρκία θέλει να εφαρμόσει τις πρακτικές της Ρωσίας και της Κίνας σε παγκόσμια και περιφερειακή φιλοδοξία.




 Μέρος από το άρθρο του SETH J. FRANTZMAN  



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr