«Οι αντιδράσεις του Πεντάγωνου απομακρύνουν περισσότερο την Τουρκία»- Ria Novosti



Δεκέμβριος 16, 2019. 19:59

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι θα εμποδίσει την αμερικανική στρατιωτική πρόσβαση στις βάσεις Ιντσιρλίκ και Κιουρετζίκ, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις, γράφει το Ria Novosti.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  το Πεντάγωνο σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να ‘ενθαρρύνουν’ την Άγκυρα  σε «μια πιο εποικοδομητική πολιτική».


Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη σημασία τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για τη δομή ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο σύνολό του.


Το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δηλώνει ανοιχτά τη δυνατότητα κλεισίματος τους για το στρατό των ΗΠΑ δείχνει μια σοβαρή κρίση στις  σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρουν οι αναλυτές.


«Βλέπουμε το καθεστώς των δυνάμεων μας στην Τουρκία ως σύμβολο της δέσμευσης μας να εργαστούμε και να βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ και του στρατηγικού μας εταίρου, της Τουρκίας.

 Το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει αυτή τη σχέση ενθαρρύνοντας την Τουρκία να ακολουθήσει πιο εποικοδομητική πολιτική στο θέμα των S-400, τη Συρία και άλλες πτυχές όπου υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Ria Novosti.


Χθες, ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο A Haber,δήλωσε ότι εάν θεωρηθεί απαραίτητο η Άγκυρα θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική βάση του  Ιντσιρλίκ και  τη βάση έρευνας ραδιοσυχνοτήτων και ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Κιουρετζίκ, στον αμερικανικό στρατό.


Ο Κωνσταντίν Μπλοχίν, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, πιστεύει ότι η συζήτηση για το κλείσιμο αυτών των βάσεων αποτελεί ένδειξη μιας σοβαρής κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.


«Αυτή είναι η βαθύτερη κρίση στις διμερείς σχέσεις. Εάν κοιτάξετε από την άποψη μιας πραγματιστικής προσέγγισης, τότε το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρατήσουν την Τουρκία πίσω τους και να την πειθαρχήσουν. Αλλά, αντί να το κάνουν αυτό κομψά, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία», δήλωσε.


russian.rt.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr