RT: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις σχέσεις με την Ελλάδα για αντιμετώπιση Τουρκίας-Ρωσίας



Δεκέμβριος 26, 2019. 15:23

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου σκοπεύουν να ενισχύσουν τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και τη Ρωσία, σημειώνει το Russian Today στη ρωσική, επικαλούμενη δημοσίευμα του αμερικανικού «The Hill»(**).



Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.


Το αμερικανικό έντυπο αναφέρεται σε ένα πακέτο μέτρων χρηματοδότησης της τάξης των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Με αυτό, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, μέσω μιας ‘εταιρικής σχέσης στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου’.


Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Ελλάδα και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλει στην καταπολέμηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή, αναφέρει το κείμενο.


«Με την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων στην Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, οι νομοθέτες στοχεύουν στην παροχή μιας συνολικής προσέγγισης στο ζήτημα της σταθερότητας βασικών περιφερειακών εταίρων», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ένας από τους συντάκτες της πρωτοβουλίας.


Νωρίτερα η «Junge Welt» [σημ. γερμανική ημερήσια εφημερίδα] ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να απαγορεύσουν τις εξαγωγές αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ακόμη και με κυρώσεις, εάν η Ουάσιγκτον  δεν προτείνει εναλλακτική λύση στο Nord Stream 2.


Όπως έγραψε ο συγγραφέας του άρθρου, ο αγωγός EastMed (Σχέδιο Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου), ο οποίος συζητήθηκε την υπουργική διάσκεψη με την ενέργεια της Αθήνας, θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια εναλλακτική λύση.


Στον προγραμματισμό του αγωγού(*) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία μέσω της ελληνικής επικράτειας και η συμμετοχή της στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει το Ισραήλ και δίνει ευκαιρίες στις ΗΠΑ να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr