Δημοσκόπηση ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος για ένωση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου






Ιανουάριος 10, 2020. 09:16

Τίρανα.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου (KFOS) και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας της Αλβανίας (OSFA) έχουν δημοσιεύσει έρευνα που απαντά σε ορισμένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.



Ένα από τα θέματα αυτά- που πολλές φορές βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι η ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.


Οι ερωτηθέντες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, σχετικά με την ενοποίηση με την Αλβανία, ήταν σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην εθνική ένωση.

 Παρουσιάζεται έτσι το δεδομένο ότι οι Κοσοβάροι είναι αυτοί κυρίως που δεν θέλουν την ένωση με την Αλβανία.


Διαφορετικοί πολιτισμοί και παραδόσεις


«Σε εκείνους που αντιτίθενται στην ενοποίηση σε ένα κράτος», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, «οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Ο συχνότερος λόγος που ανέφεραν οι Αλβανοί στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι και τα δύο κράτη Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία, λειτουργούν καλύτερα ξεχωριστά.


» Ένα σημαντικό μέρος εκείνων που αντιτίθενται στην ενοποίηση σε ένα κράτος πιστεύει ότι έχουν σοβαρές διαφορές στον πολιτισμό και την παράδοση.

 Έτσι, σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την ένωση οι Αλβανοί στην Αλβανία θα ψήφιζαν υπέρ σε ποσοστό 59%, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο φθάνει στο 47%», σημειώνει το δημοσίευμα.


Επιπλέον, στη δημοσκόπηση, ρωτήθηκαν εάν ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν έναν φόρο που θα επιτρέψει την εθνική ενοποίηση. 

Η προθυμία των Αλβανών της Αλβανίας φθάνει στο 29,5% να συμφωνούν σε έναν τέτοιο φόρο και 43,5% στο Κοσσυφοπέδιο.


Οι Αλβανοί στην Αλβανία πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενη εθνική ενοποίηση, η διεθνής κοινότητα είναι ο βασικός παράγοντας που θα επιτρέψει την επιτρέψει.


Για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ο κύριος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο είναι οι ηγεσίες του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.


Ωστόσο, οι Αλβανοί και στις δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο διεθνής παράγοντας είναι σημαντικό εμπόδιο για την ένωση, τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο.

top-channel.tv

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr