Ο Τραμπ προωθεί σχέδιο για Βελιγράδι- Πρίστινα, παρόμοιο με το Ισραήλ- Παλαιστίνης



Ιανουάριος 31, 2020. 17:30

 Το σχέδιο της Μέσης Ανατολής που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο έχει πολλά κοινά σημεία με αυτά που σχεδιάζονται για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, γράφει ο Μπόρισλαβ Κασάνσκι στην «Ρεπούμπλικα» του Βελιγραδίου.



Σύμφωνα με την Σερβική Τηλεόραση που επικαλείται πηγές από διπλωματικούς κύκλους, το σχέδιο για την επίλυση της διαμάχης πολλών δεκαετιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει συνταχθεί από τους ίδιους ανθρώπους που σχεδίασαν τις κατευθύνσεις της αμερικανικής στρατηγικής για την επίλυση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, την οποία εφαρμόζει σήμερα ο  ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Γκρένελ.


Οι Αμερικανοί έχουν στείλει τον Γκρένελ για να καταργήσει την φορολόγηση των σερβικών προϊόντων και να ενώσει τη Σερβία με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.


Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο συμφωνιών, τα οποία συνοψίζονται:


Ισραήλ - Παλαιστίνη


1.Επαναπροσδιορισμός των συνόρων – Οι Παλαιστίνιοι κερδίζουν την υπόσταση κράτους

2. Παλαιστινιακή πρωτεύουσα Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ για το  Ισραήλ

3. Το Ισραήλ διατηρεί τους οικισμούς του στη Δυτική Όχθη

4. Η τρέχουσα κατάσταση των ιερών χώρων θα παραμείνει αμετάβλητη

5. Δεν θα επιτρέπεται στους Εβραίους να αγοράζουν σπίτια των Αράβων και αντίστροφα

6. Η συμφωνία θα υποστηριχθεί οικονομικά από δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις ΗΠΑ

7. Τα σύνορα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα είναι ανοιχτά για την κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών, θα κατασκευαστεί μια σήραγγα που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας.


Βελιγράδι - Πρίστινα


1.Νέα σύνορα - Στη Σερβία παραμένει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

2. Η Μιτρόβιτσα  γίνεται «ένα είδος Ιερουσαλήμ», χωρισμένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, ή θα λάβει ειδικό καθεστώς


3. Η Σερβία διατηρεί δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως και το Ισραήλ στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης


4. Ειδική προστασία και ειδικό καθεστώς για τους ιερούς τόπους της Σερβίας που βρίσκονται εκτός του βορείου Κοσσυφοπεδίου.


5. Οι Αλβανοί δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σέρβικα σπίτια και αντίστροφα


6. Η οικονομική δέσμη, ειδικά για το σημερινό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων παραγωγής. Για να συγκεντρωθούν χρήματα, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο, οι ΗΠΑ θα φέρουν νέους επενδυτές στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο


7. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας (βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) θα είναι ανοικτά για τη μετακίνηση πολιτών και αγαθών χωρίς καθυστερήσεις, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Nje Komb


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr