Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος: Η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση



Ιανουάριος 3, 2020. 09:37

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωσή τους αργά την Πέμπτη ότι το τουρκικό σχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων  στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη και απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως αναφέρει το Reuters.


«Η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοίνωσαν στη δήλωσή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.


Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.


Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο για στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεση ανάπτυξη.


Η τουρκική κίνηση προήλθε μετά την υπογραφή δύο χωριστών συμφωνιών το Νοέμβριο για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και η δεύτερη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στην οποία παραβιάζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Οι τρεις χώρες κάλεσαν την Τουρκία να μην στείλουν στρατεύματα στη Λιβύη, γεγονός που θα παραβίαζε την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Λιβύης.


Reuters


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr