Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη



Ιανουάριος 9, 2020. 09:25

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου σε κοινή δήλωσή τους, στο τέλος της συνάντησης την Τετάρτη στο Κάιρο, ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη.


« Ομόφωνα υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου", δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, θεωρώντας ότι αυτό το συνέδριο «μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία» για να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των πλευρών στη Λιβύη,  για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη χώρα», σημειώνει η  λιβυκή ‘Αλ Ουασάτ’ επικαλούμενη τον γαλλικό Τύπο.


Ο Σούκρι τόνισε ότι τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Συμφωνία Σχιράτ" για τη διευθέτηση της  κρίσης στη Λιβύη.


Με τη σειρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης», προσθέτοντας ότι «η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική». 


Ο κ. Λα Ντριάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι «ένας σημαντικός παράγοντας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό προϋποθέτει , το σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και εφόσον συμφωνήσει να ξεκινήσει διάλογο με τις μεσογειακές χώρες».


Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει την κοινή δήλωση ή να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου.


Την Κυριακή το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη με βάση το μνημόνιο συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, σημειώνει το δημοσίευμα.


alwasat.ly


--
Α.Β.
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr