Σκόπια: Εορταστικές ευχές και ελπίδες για Αυτοκέφαλη Εκκλησία



Ιανουάριος 7, 2020.  18:55

Στα Σκόπια σήμερα έχουν Χριστούγεννα (ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο) και οι ευχές των κληρικών αναφέρονται σε «πρόοδο του θέματος της αυτοκέφαλης εκκλησίας».



Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέταρ:


«Περιμένουμε πάντα περισσότερα από ό, τι πρόκειται να έχουμε. Ελπίζουμε φέτος θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της αυτοκέφαλης εκκλησίας μας. Δεν θα εξαρτηθεί από εμάς, αλλά από τη γενική κατάσταση στις Ορθόδοξης τοπικές Εκκλησίες, λόγω, θα έλεγα, της διαίρεσης που υπάρχει τώρα».


Η αναφορά του ήταν ενδεικτική για το εκκλησιαστικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στο Μαυροβούνιο, καθώς η πολιτική ηγεσία επιδιώκει την αποκοπή της εκκλησιαστικής σύνδεσης με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την απόκτηση αυτοκέφαλης εκκλησίας του Μαυροβουνίου.


«Θα συμβάλλουμε στην εύρεση του σωστού τρόπου για να ενώσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτήν τη διαίρεση», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Πέταρ της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων.


Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το νέο έτος να υπάρξει θετική ανταπόκριση (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) για μια αυτοκέφαλη εκκλησία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr