Βουλγαρία: Απέλαση Ρώσων διπλωματών- Αντιδράσεις της Μόσχας

Η Βουλγαρία απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες


Ιανουάριος 24, 2020. 18:52


Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρέσβης στη Βουλγαρία έλαβε νότα για δύο Ρώσους διπλωμάτες ως ‘non grata’, σημειώνοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην απέλαση των διπλωματών της από τη Βουλγαρία.



Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή, τις δηλώσεις της ρωσικής πρεσβείας και αναφέρει:


«Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βουλγαρία προσκλήθηκε στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου παραλήφθηκε ένα σημείωμα σχετικά με έναν διπλωματικό ακόλουθο στην πρεσβεία ως ‘persona non grata’ και ένα άλλο σημείωμα που θεωρούσε  και τον εμπορικό εκπρόσωπο ‘persona non grata’, σύμφωνα με το άρθρο 9, άρθρο 1 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961, για τις διπλωματικές σχέσεις. Αλλά υποστήριξε ότι  «δεν έχουν προσκομιστεί αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες ήταν ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους».

Ανέφερε ότι το προσωπικό της πρεσβείας θα εγκαταλείψει τη Βουλγαρία στις ημερομηνίες που καθορίζονται στο σημείωμα.


«Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντιδραστικά μέτρα και θεωρεί ότι η απόφαση των βουλγαρικών αρχών να δημοσιεύσουν αυτές τις πληροφορίες δημόσια σε  ιστότοπους πριν από την επίσημη κοινοποίηση της πρεσβείας δεν είναι σύμφωνη με το παραδοσιακό εποικοδομητικό πνεύμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε η διπλωματική αποστολή.


Νωρίτερα, η Βουλγαρική Εισαγγελική Αρχή ανακοίνωσε ότι, αφού έλαβε πληροφορίες από τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας, είχε λάβει προδικαστικές διαδικασίες για δύο Ρώσους διπλωμάτες που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία, αλλά επειδή απολάμβαναν καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, η υπόθεση έκλεισε.


news.bg, dnes.dir.bg



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr