Νέος επικεφαλής του ισλαμικού κράτους;



Ιανουάριος 21, 2020. 09:12

Ένας από τους ιδρυτές και κύριους ιδεολόγους του ισλαμικού κράτους διαδέχθηκε τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι,  ως επικεφαλής της τζιχαντιστικής ομάδας. Αυτό αναφέρουν πηγές από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian».


Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους από ανώνυμες υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέροντας ότι η τρομοκρατική ομάδα διοικείται ήδη από τον Αμίρ Μοχάμαντ Αμπντέλ Ραχμάν αλ Μαούλ αλ Σάλμπι.


Κατάγεται από μια τουρκμενική μειονότητα στο Ιράκ, είναι ένας από τους λίγους μη Άραβες ηγέτες του Ισλαμικού κράτους και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.


Πιστεύεται ότι έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δίωξη των Γεζίντι στο Ιράκ.


Λίγο μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι σε επιχείρηση των Αμερικανών στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, αναφέρθηκε ότι το ισλαμικό κράτος είχε επιλέξει τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι ως το νέο «Χαλίφι των Μουσουλμάνων». 

Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος είναι άγνωστος στους αναλυτές, και ορισμένοι έχουν εκφράσει ακόμη και αμφιβολίες για την ύπαρξή του.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ιρακινή υπηρεσία ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία είχε συλλάβει έναν επαναστάτη ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Μπαγκντάντι και ήταν ένας «λαϊκός αγωνιστής» την επαρχία Σαλάχ αλ Ντιν. 

Συνελήφθη στο χωριό Χαβίγια στην επαρχία Κιρκούκ και το όνομά του ήταν Αμπού Χαλντούμ. Είχε πλαστό διαβατήριο στο όνομα Σααλιάν Ουμπέιντ.


Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι, παρόλο που η ισλαμική τρομοκρατική ομάδα δεν ελέγχει πλέον περιοχές, εξακολουθεί, όμως,  να αποτελεί απειλή σε μια άλλη, πιο συγκεκαλυμμένη και ύπουλη μορφή. Το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πράξεις τρομοκρατίας με θύματα περισσότερα από 230 ανθρώπους στη Γαλλία το 2015 και το 2016. 


Επιπρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για τρομοκράτες και δεν θα απελευθερώσει νωρίτερα άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.


Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί νομοθετικές αλλαγές μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου το Νοέμβριο, κατά την οποία ο τρομοκράτης  Ουσμάν Χαν, που αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα από την ποινή του, σκότωσε δύο άτομα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr