Σκόπια: «Ξέχασε η Εκκλησία μας ότι ζήτησε από την Βουλγαρική να γίνει η Μητέρα Εκκλησία;»



Ιανουάριος 16, 2020. 18:56

«Ζητήσαμε από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να μεσολαβήσει για να αποκτήσουμε το αυτοκέφαλο και θα το ζητούσαμε από κάθε άλλη εκκλησία εάν είχε την καλή πρόθεση να βοηθήσει. Αλλά, αυτή δράση θα διαρκέσει μέχρι να αναγνωριστούμε. Μόλις αναγνωριστούμε όλες οι εκκλησίες θα γίνουν αδελφικές και δεν θα υπάρχει μητέρα ή θυγατέρα εκκλησία».



Αυτό δήλωσε ο μητροπολίτης Τιμόθεος (Τιμοτέι), εκπρόσωπος της Συνόδου της Ιεράς Συνόδου.

Η απάντηση του μητροπολίτη ήταν στην ερώτηση εάν μετά την επίσκεψη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Όλιβερ Σπασόφσκι, και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος  Ζόραν Ζάεφ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σημαίνει ότι η Εκκλησία μας αρνείται να ζητήσει από τη Βουλγαρική Εκκλησία να είναι η μητέρα εκκλησία.


Ο μητροπολίτης Τιμόθεος δήλωσε χθες ότι ως Εκκλησία αναμένουν θετικές αντιδράσεις και λύση, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπονόησε ότι θα κανονίσει μια συνάντηση.


«Αναμένουμε ότι θα κληθούμε εκεί τον επόμενο μήνα, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν θα προσκληθούν και οι εκπρόσωποι της Σερβικής Εκκλησίας, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί και πώς θα επιλυθεί η διαφορά στο μέλλον», δήλωσε ο μητροπολίτης Τιμόθεος.


Σε μια ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προσκαλέσει εκπροσώπους της Σερβικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας των Σκοπίων στην Κωνσταντινούπολη για περαιτέρω διαβουλεύσεις για την επίλυση της εκκλησιαστικής διαμάχης μεταξύ τους.


Η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής Αχρίδας» στις 9 Νοεμβρίου του 2017 αποφάσισε να αναγνωρίσει τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ως Μητέρα Εκκλησία.


Η επιστολή που έστειλε στη συνέχεια η «Μακεδονική Εκκλησία» στη σύνοδο της Βουλγαρικής Εκκλησίας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Θρησκεία και Κοινωνία» της βουλγαρικής εθνικής τηλεόρασης (BNT).




lider.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr