Σκόπια: Ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί υπηρεσίας στον στρατό



Ιανουάριος 17, 2020. 19:29

Σκόπια.

Η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα ανέφερε σήμερα στη Συνέλευση ότι οι δύο στόχοι τους οποίους έβαλε στο Υπουργείο Άμυνας, έχουν επιτευχθεί. Ο ένας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και ο άλλος η αναβάθμιση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας.


Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε  με 63 ψήφους και τροποποιεί τον ήδη υπάρχοντα, αναβαθμίζοντάς τον  με πολλά νέα στοιχεία, βάσει των οποίων όπως είπε η Σεκερίνσκα «ο στρατός μας γίνεται πραγματικός».


«Ο νέος νόμος μας δίνει την ευκαιρία να εγγυηθούμε ότι ο στρατός θα είναι πραγματικός στρατός ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύτιμο, όχι τόσο για το ΝΑΤΟ όσο για εμάς και τους πολίτες μας που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτός ο θεσμός απολαμβάνει την υψηλότερη εμπιστοσύνη μας», είπε η υπουργός Άμυνας.


Τι προβλέπει


Ο νέος νόμος δίνει στην ηγεσία του στρατού την ευκαιρία να προσφέρει υποτροφίες σε εργαζόμενους στο στρατό, όπως γίνεται στη Συμμαχία. Συγχρόνως ανοίγει την πόρτα στους νέους που θα θέλουν ακολουθήσουν τη στρατιωτική καριέρα.


Ο νόμος ρυθμίζει ακόμη το ζήτημα των (επαγγελματιών) στρατιωτών που φθάνουν στην ηλικία των 45 ετών, οι οποίοι τώρα έχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα παραμείνουν στο δρόμο, ούτε να πάνε σε κάποιο άλλον αμφίβολο θεσμό, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν ως πολίτες στο στρατό εάν είναι μηχανικοί οχημάτων, της αεροπορίας και άλλες υπηρεσίες χωρίς την υποχρέωση να φορούν στολή.


Η νέα διάταξη προβλέπει ακόμη ότι η πρόοδος του προσωπικού των  ενόπλων δυνάμεων θα είναι σημαντική εφόσον γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, η οποία θεωρείται, πλέον, απαραίτητη για τους ανώτερους αξιωματικούς.


Προβλέπεται ακόμη αποζημίωση στους στρατιωτικούς για ενοίκιο κατοικίας, κάτι το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών.


ΜΜΕ Σκοπίων

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr