‘Αλ Ουασάτ’: Ο Μητσοτάκης ζητά την κατάργηση της ‘Θαλάσσιας Συμφωνίας’ με την Τουρκία



Ιανουάριος 24, 2020. 20:36

Η λιβυκή  εφημερίδα ‘Αλ Ουασάτ’ αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει κοινή απόφαση σε μια πολιτική λύση για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη εκτός αν ακυρωθεί η θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα δύο μνημόνια κατανόησης που υπέγραψε η κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου για τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.

«Κατέστησα σαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία θα συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός αν ακυρωθεί η συμφωνία», δήλωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και επεσήμανε ότι «η συμφωνία αυτή υπογράφηκε σε αντάλλαγμα για την τουρκική στρατιωτική στήριξη της κυβέρνησης Αλ Σάρατζ».


 «Το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν το έχει εγκρίνει», είπε ο Μητσοτάκης σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Deutsche Welle" στην αραβική.


Στις 17 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα «απορρίψει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη Λιβύη αν οι συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν ακυρωθούν» και επεσήμανε ότι «η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ήταν λάθος».


Αξίζει να σημειωθεί, συνεχίζει το δημοσίευμα,  ότι η Ελλάδα ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Δεκέμβριο να καταδικάσουν το Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων στη Μεσόγειο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αποσταθεροποιητικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» και ζήτησε την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης λόγω της «αδυναμίας του να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του μνημονίου», όπως είπε ο Νίκος Δένδιας.


alwasat.ly
--

Α.Β.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr