Ιταλός ευρωβουλευτής ζητά παρέμβαση της ΕΕ κατά της τουρκικής γεώτρησης στην Κύπρο



Ιανουάριος 30, 2020. 19:55

Ο Μασιμιλιάνο Σαλίνι, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» κατέθεσε επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι «η αδίστακτη πρακτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τα πρόσφατα νέα για την εξερεύνηση τουρκικού πλοίου στα νότια ύδατα της Κύπρου, στις περιοχές που προορίζονται για τις ομάδες Eni και Total προκαλεί μεγάλη ανησυχία».



Γενική αδιαφορία

Ο Σαλίνι επεσήμανε ότι «αυτά είναι πολύ σοβαρά γεγονότα και συμβαίνουν υπό το φως της γενικής αδιαφορίας», καθώς «τα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν θεμελιώδη σημασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού και της ενέργειας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της». 


Κατά συνέπεια, «το μεγάλο αδιέξοδο της ιταλικής κυβέρνησης και η απουσία ισχυρής διπλωματικής θέσης για τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Ζοσέφ Μπορέλ, προκαλούν πράγματι πρόβλημα».

Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Φόρτσα Ιτάλια τονίζει:


«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να επέμβουν επειγόντως σε διπλωματικό επίπεδο για να προστατεύσουν ένα κράτος μέλος όπως το δικό μας και την κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


«Επισημαίνω ότι η Ιταλία είναι ένας στρατηγικός κόμβος για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την  ευρωπαϊκή ήπειρο και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια άλλη σκηνή που επιβεβαιώνει την ανεπαρκή κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων αφενός και την επείγουσα ανάγκη για μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr