Η Τουρκία αρνείται να υποχωρήσει και η Ευρώπη προειδοποιεί…



Ιανουάριος 19, 2020. 18:44

Η Τουρκία επιβεβαίωσε την Κυριακή την άρνησή της να υποχωρήσει από την έρευνα για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για «παράνομες» επιχειρήσεις, αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης για αυτές τις δραστηριότητες.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 για τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να τερματίσει αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα της αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα,  είναι μεροληπτικές και αντανακλούν τα διπλά πρότυπα».


Πρόσθεσε ότι το πλοίο Γιαβούζ κατευθύνεται προς τη νότια Κύπρο σε μια περιοχή την οποία οι τουρκοκυπριακές αρχές χορήγησαν στην τουρκική εταιρεία άδεια για εξερεύνηση το 2011.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε το Σάββατο ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια."

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες για αναζήτηση υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή, δυστυχώς, πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση».


Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μετατρέπεται σε χώρα πειρατείας στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.



arabi21.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr