Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Το σχέδιο για αντικατάσταση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ

Ιανουάριος 23, 2020. 18:41

Η αντικατάσταση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Αυτό ισχυρίζεται καθηγητής στη Λιβύη, ο βραβευμένος δημοσιογράφος και αναλυτής, Μουσταφά Φετούρι.«Πιέζοντας τον Σάρατζ να παραιτηθεί τώρα, αν συνέβαινε, θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα», έγραψε ο Φετούρι στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.


Η διάσκεψη του Βερολίνο διοργανώθηκε «για να σταματήσουν οι ξένες χώρες να στέλνουν όπλα και μαχητές, σε μια προσπάθεια δέσμευσης των μεγάλων κρατών να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τίποτα περισσότερο», είπε ο νικητής του βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  «Ελευθερία του Τύπου»,  απαντώντας στην ερώτηση ποιο ρόλο θα έπαιζε στη συνάντηση, πρόταση για  έναν διάδοχος του πρωθυπουργού: «εάν ο Σάρατζ  επρόκειτο να οδηγηθεί σε παραίτηση,  αυτό θα το έκαναν οι πολιτοφυλακές και όχι το Βερολίνο", πρόσθεσε ο Φετούρι, πρώην επικεφαλής του μοναδικού Τμήματος Master of Business Administration στην Τρίπολη .


Οι αξιολογήσεις άλλων αναλυτών και των αμέριστων πρακτικών έχουν δείξει ότι η προοπτική μιας «επανέναρξης» της κυβερνητικής πολιτικής της Τρίπολης, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με αντικατάσταση του Σάρατζ, που βρίσκεται πολιορκημένος όχι μόνο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και από τις ταραχές των πολιτοφυλακών που εμπνέουν αβέβαιη πίστη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Τρίπολης.


Ο υπουργός Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα θεωρείται από ορισμένους ως ένας πιθανός διάδοχος. Αλλά τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι πολλά, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος Αχμέτ Μάιτιγκ έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω του ότι ο Μπασάγκα είχε συμμετάσχει στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης και όπως είναι φυσικό δεν αποτελεί αποδεκτό προφίλ για τον Χαφτάρ, τον πλέον αναπόφευκτα πρωταγωνιστή της λιβυκής κρίσης.


ansamed.info


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr