Η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για αποζημίωση της εποχής Καντάφι



Ιανουάριος 11, 2020. 19:24

Βεγγάζη.

Η Τουρκία σχεδιάζει να υπογράψει μέχρι τον Φεβρουάριο προκαταρκτική συμφωνία αποζημίωσης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εργασίες που διεξήχθησαν στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, δήλωσε αξιωματούχος, επιδιώκοντας να αναζωογονήσει παγιδευμένες  τουρκικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Λιβύη.



 Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη Λιβύη, αλλά τα έργα τους διαταράχθηκαν από εμφύλιες διαμάχες όταν οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Μουαμάρ Καντάφι, πριν από εννέα χρόνια.


Ένα σημαντικό εμπόδιο στην αναζωογόνηση των επενδύσεων ήταν η αβεβαιότητα όσον αφορά τα μη πληρωθέντα χρέη. 


Ο  Μουζαφέρ Ακσόι, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας.


«Οι εργασίες για το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις παλαιές συμβάσεις φτάνουν στο τέλος τους. Το πρόβλημα των μη καταβληθέντων χρεών, των αποζημιώσεων και της εγγυητικής επιστολής θα λυθεί ", ανέφερε ο Ακσόι σε συνέντευξη του.


Η συμφωνία θα υπογραφεί αργότερα αυτό το μήνα ή τον Φεβρουάριο, η οποία θα περιλαμβάνει  επιστολή εγγύησης ύψους 1 δισ. δολαρίων, 500 εκατ. δολάρια για ζημιές σε μηχανήματα και εξοπλισμό και μη καταβληθέντα χρέη ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, ανέφερε.


Με τα τρέχοντα έργα στη Λιβύη που βρίσκονται σε αναμονή λόγω των συγκρούσεων, το ανεκτέλεστο τουρκικό συμβόλαιο στη Λιβύη ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 400-500 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα που δεν έχουν αρχίσει ακόμα, πρόσθεσε ο Ακσόι.

--

Η Τουρκία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση, στηρίζοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη.


Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, ο οποίος συνεχίζει την επιχείρηση απελευθέρωσης της Τρίπολης από τη λαβή των συμμοριών που συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα διέκοπτε τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη,  εξαιτίας της συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας για  κατάπαυση του πυρός.


Παρά τη σύγκρουση στη χώρα, το εμπόριο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας παραμένει υψηλό, καθώς οι τουρκικές εξαγωγές φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και οι εισαγωγές σε 350 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Ακσόι.


Ωστόσο, οι Τούρκοι εργολάβοι με έργα στη Λιβύη δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη χώρα από τον Απρίλιο λόγω της έναρξης της επιχείρησης του Εθνικού Στρατού.

«Υπογράφηκαν νέες συμβάσεις για έργα όπως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, στέγαση, επιχειρηματικά κέντρα. Έχουν υπογραφεί υπογραφές για πιστωτικές επιστολές για ορισμένες από αυτές. Ωστόσο, από τον Απρίλιο δεν μπόρεσαν να πάνε οι εταιρείες για λόγους ασφαλείας ", ανέφερε ο Ακσόι.


addresslibya.co


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr