Ο πρόεδρος της Σερβίας ακυρώνει επίσκεψη στο Μαυροβούνιο…



Ιανουάριος 4, 2020. 18:45

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ακύρωσε σήμερα μια προγραμματισμένη ιδιωτική επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, αφού τα δύο γειτονικά κράτη είχαν πρόσφατα διαφωνίες σχετικά με το νόμο περί θρησκείας που υιοθετήθηκε στην Ποντγκόριτσα, για τον οποίο οι Σέρβοι λένε ότι στρέφεται κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.



Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στο Μαυροβούνιο την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε προγραμματισθεί, εν μέσω ανησυχιών των Μαυροβούνιων αξιωματούχων ότι η παρουσία του θα αυξήσει τις εντάσεις και θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας.


«Αποφάσισα να μην πάω, και ο (πατριάρχης της Σερβίας) Ειρηναίος  συμφώνησε. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί τις εκκλησίες του Μαυροβουνίου στα Ορθόδοξα Χριστούγεννα που γιορτάζονται με το Ιουλιανό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου. 

Αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου δήλωσαν ότι η επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στη χώρα.


Το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006. Το ένα τρίτο του πληθυσμού των 620 χιλιάδων δηλώνουν Σέρβοι.


Σέρβοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ο νόμος περί θρησκειών, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, θα οδηγήσει στην κατάσχεση ακινήτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, αλλά οι αξιωματούχοι του κράτους αρνούνται τις εικασίες.


 Διαδηλώσεις έγιναν και στο Βελιγράδι, όπου οι συμμετέχοντες  ζήτησαν την κατάργηση του νόμου. Συμμετείχαν χιλιάδες Σέρβοι που επιτέθηκαν  στην πρεσβεία του Μαυροβουνίου την Πέμπτη.


Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι αυτό που συνέβη στην πρεσβεία στο Βελιγράδι ήταν μία επίθεση στην ανεξαρτησία της χώρας του.


Radio Evropa e Lirë, opinion.al,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr