Η Τουρκία καταδίκασε την άρνηση του Βελγίου να εκδώσει υποστηρικτές του ΡΚΚ





Ιανουάριος 29, 2020. 19:42

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση των ανώτατων δικαστικών οργάνων του Βελγίου για άρνηση έκδωσης στην Τουρκία 36 υποστηρικτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).


Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου ενέκριναν επίσημα τη δήλωση να τερματιστεί η δικαστική διαδικασία κατά 36 ατόμων που συνδέονται με το ΡΚΚ, όπως αναφέρει το RIA Novosti.


«Αυτή η απόφαση των βελγικών νομικών αρχών αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς το PKK, το οποίο βρίσκεται στον αμερικανικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων και είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40 χιλιάδων Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.


Σύμφωνα με την Άγκυρα, η απόφαση είναι περισσότερο πολιτικού και νομικού χαρακτήρα και αντιβαίνει στις αρχές της νομοθεσίας της ΕΕ και το ίδιο το Βέλγιο, παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επίσης δείχνει ότι η χώρα δεν εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα αυτό και μπορεί να θεωρηθεί ως ενθάρρυνση της τρομοκρατίας.


Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Τουρκία αναμένει από τη βελγική κυβέρνηση να παρέμβει σε αυτή την κατάσταση, να επηρεάσει και να αλλάξει την επικίνδυνη και αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου και εκδώσει μια πιο σταθερή θέση σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ.


Η δικαστική έρευνα για 36 υποστηρικτές του PKK που ζούνε στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010 από τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Τον Μάρτιο του 2019, ένα δικαστήριο στις Βρυξέλλες εξέδωσε προδικαστική απόφαση, αποκλείοντας τη δίωξη 36 υποστηρικτών του ΡΚΚ.

 Μετά από αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι καταδίκασε την απόφαση των βελγικών αρχών.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr