Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

Το Ισραήλ για πρώτη φορά άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην ΑίγυπτοΙανουάριος 15, 2020. 19:34

Το Ισραήλ άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ξεκινώντας μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπέγραψαν οι γείτονες από τότε που έκαναν ειρήνη πριν από δεκαετίες, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.Σύμφωνα με τη σύμβαση ορόσημο, ιδιωτική επιχείρηση στην Αίγυπτο, η Dolphinus Holdings θα αγοράσει 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας περίπου 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα ανοικτά πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ επί 15 χρόνια.


Στο Κάιρο το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτς  και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Τάρεκ ελ Μόλα, ανακοίνωσαν την έναρξη της ροής  του αερίου.


Σε κοινή δήλωση, οι δύο υπουργοί ενέργειας δήλωσαν ότι το βήμα ήταν μια «σημαντική εξέλιξη» και πρόσθεσαν ότι θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.


Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν την παροχή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2019.

 Την εποχή εκείνη ο Στέϊνιτς  χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο» για το Ισραήλ. 
 Η συμφωνία επιτρέπει, επίσης, στο Ισραήλ να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω των αιγυπτιακών εργοστασίων, ως υγροποιημένο φυσικό αέριο.


Το αέριο διοχετεύεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το Ισραήλ και τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.


Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την εξαγωγή αερίου, ως  την πιο σημαντική συμφωνία που προέκυψε, από τότε που οι χώρες υπέγραψαν την ιστορική ειρηνευτική συνθήκη το 1979.


ΜΜΕ του Ισραήλ
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr