«Τραγωδία οι βουλγαρικές εκκλησίες έξω από τα βουλγαρικά σύνορα»



Ιανουάριος 26, 2020. 09:36

Ο Βούλγαρος καθηγητής πανεπιστημίου, Μλάντεν Γκριγκόροφ, χαρακτηρίζει ως μεγάλη τραγωδία τις βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που παρέμειναν έξω από τη Βουλγαρία, εδώ και έναν αιώνα.


«Οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες, που παραμένουν έξω ​​από τα σύνορα της Βουλγαρίας, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την Απελευθέρωση». 


Δήλωσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μνημεία της Βουλγαρικής Δόξας», μιλώντας στο βουλγαρικό ΄Φόκους’.


«Καταστράφηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που βρίσκονταν στη Γιουγκοσλαβία, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία στη νότια Ντομπρουτζά.


Η «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» είναι …βουλγαρική


Ο Βούλγαρος καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην Εκκλησία των Σκοπίων:

«Από όσα γνωρίζω ο Ζόραν Ζάεφ και ο Επίσκοπος της λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας» έθεσαν στον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη το αίτημα για κάποια αυτονομία ή θετική γνώμη για τη λεγόμενη ‘μακεδονική εκκλησία’, η οποία πιθανόν να ονομασθεί σε «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», είπε.


Ο Μλάντεν Γκριγκόροφ πρόσθεσε ότι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι βουλγαρική αρχιεπισκοπή γιατί δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄ μετά τη μάχη του Κλειδίου (1014), κατά την οποία με εντολή του αυτοκράτορα οι Βούλγαροι στρατιώτες τυφλώθηκαν.


«Είναι μια κληρονομιά της Βουλγαρίας και η βουλγαρική εκκλησία διατηρούσε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους Τούρκους σουλτάνους, αλλά δεν ήταν ποτέ «μακεδονική», είπε ο καθηγητής.


Η αποστολή των βουλγαρικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων εκτός της χώρας μας είναι να διατηρήσουμε το βουλγαρικό πνεύμα όπου είναι δυνατόν, πρόσθεσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr