Ο Σάρατζ ματαίωσε την επίσκεψή του στη Ρώμη όταν έμαθε ότι εκεί ήταν ο Χαφτάρ!



Ιανουάριος 8, 2020. 20:29

Ρώμη.

Η επίσκεψη του στρατηγού της Κυρηναϊκής στο Παλάτσο Κίτζι θα μπορούσε να ήταν μια από τις συνήθεις συναντήσεις. Κινδυνεύει, ωστόσο, να γίνει ένα συγκλονιστικό μπούμερανγκ για την ιταλική διπλωματία, γράφει ιταλικό δημοσίευμα.


Ο στρατηγός της Κυρηναϊκής Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο Παλάτσο Κίτζι.

Το βράδυ αναμένονταν, επίσης, στη Ρώμη, ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά όταν έμαθε ότι ο Χαφτάρ βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα, αποφάσισε να πάει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες στην Τρίπολη...


Έτσι, λοιπόν, η προσπάθεια που ξεκίνησε η Ιταλία για να ενταχθεί στους παίκτες της Λιβύης κινδύνευσε  να γίνει ένα εντυπωσιακό μπούμερανγκ, με τον Σάρατζ να χάνει την εμπιστοσύνη του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.


Η  Ιταλία στην …ουρά


Σχετικά με τον φάκελο της Λιβύης, η Ιταλία (μαζί με την ΕΕ) παρέμειναν στην σειρά, ενώ η Ρωσία και η Τουρκία μπήκαν ενεργά στο παιχνίδι, καθώς η ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να έχει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.


Η (ιταλική) κυβέρνηση αξιοποίησε το μοναδικό εργαλείο που είχε στη διάθεσή της, εκείνο των προσωπικών συναντήσεων με τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης.


Ένα σενάριο που και στο παρελθόν έχει εφαρμοσθεί αλλά χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, και ας μην πούμε ότι αποδείχθηκε διπλωματική καταστροφή.


Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μόνη της  η Ρώμη, έχει λίγα να προσφέρει στους επικεφαλής των συγκρούσεων και το χειρότερο η ΕΕ δεν κατάφερε ποτέ να βρει μια ενιαία γραμμή για το θέμα.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε να κάνουμε», είπε μια ιταλική πηγή κοντά στον φάκελο της Λιβύης και αυτό τα λέει όλα, γράφει η ιταλική “lettera43”.

Ν.Ν.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr