«Η Ελλάδα θα χάσει σε οποιαδήποτε επερχόμενη κλιμάκωση με την Τουρκία»





Ιανουάριος 31, 2020. 20:27

Στις 24 Ιανουαρίου, το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε προηγουμένως στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνόδων στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο,  ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα και επίσης να ανοίξει νέα κανάλια σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πρόταση θεωρείται πολύ εποικοδομητική, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς η Ελλάδα προβαίνει σε πιο προκλητικά και ανεύθυνα βήματα, τα τελευταία από τα οποία είναι η όπλιση 16 από τα 23 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τα οποία απαγορεύονται βάσει διεθνών συμφωνιών για την εξάρτυση τους.

 Η Αθήνα δεν έχει προφανώς κατανοήσει το μήνυμα αυτό, ενώ οι προσπάθειές της τείνουν, προφανώς, σε κλιμάκωση σύγκρουσης με τις δικές της περιορισμένες δυνατότητες έναντι της Τουρκίας.


Δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους στην ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά έχει πέσει σε ακατάλληλες θέσεις που τελικά θα βλάψουν τα συμφέροντά της, χωρίς επιστροφή. 


Η Ελλάδα απέλασε τον πρεσβευτή της Λιβύης από το έδαφός της μετά από αυτή τη συμφωνία και ανακοίνωσε τη δημόσια στήριξή της προς τον  Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται μιας ένοπλης εξέγερσης εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, με σκοπό τον έλεγχο της Τρίπολης και ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας.


Η Ελλάδα, που θεωρείται το κακομαθημένο παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απείλησε να μποϊκοτάρει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί το  τουρκο-λιβυκό Μεμοράντουμ Κατανόησης.


Η Αθήνα εξέφρασε αυτήν την απειλή μαζί με μια άλλη απειλή που περιλάμβανε την αποστολή μαχητών εάν χρειαζόταν για να υποστηρίξει τον Χαφτάρ και τον προέτρεψε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Λιβύης.


 Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του να  τον υποστηρίξει σε σχέση με την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης είπε στον Λευκό Οίκο ότι «αν η κυριαρχία μας αμφισβητηθεί, θα αντιδράσουμε στρατιωτικά».


Όταν ο Τραμπ του είπε: «Τι θα συμβεί αν χάσετε με την Τουρκία;» του απάντησε: «Δεν θα χάσουμε». 


Σε αυτό το διάλογο, ο Τράμπ είπε με θορυβώδες τρόπο ότι δεν θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε μάχη με την Τουρκία και, το πιο σημαντικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τις περιορισμένες δυνατότητες της χώρας του,  αφού δεν έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα κέρδους.


Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν αποτύχει με μια σαφή απώλεια εθνικότητας με την τουρκο-λιβυκή συμφωνία.


Η συμφωνία αυτή μειώνει επίσης τις πιθανότητες να επιτύχει η Ελλάδα συμφωνία με την Αίγυπτο, διότι θα ήταν προς το συμφέρον του Καΐρου να τη συνάψει με την Τουρκία, λόγω της απόκτησης μιας μεγαλύτερης θαλάσσιας περιοχής, και το Κάιρο θα αποφάσιζε να να τη συνάψει έχοντας ως αντάλλαγμα διεθνή εγγύηση για την υποστήριξη της νομιμότητας του πολιτικού του συστήματος.


Μία από τις διαθέσιμες τουρκικές κάρτες πίεσης είναι και η αποστολή του πλοίου εξερεύνησης «Γιαβούζ» στα νότια της  Κύπρου για να προβεί σε εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 


Αυτή είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά πηγαίνει σε αυτήν την περιοχή και είναι σαφές ότι με αυτό θέλει να πει: είτε ότι θα καρπωθώ μέσω διαπραγματεύσεων είτε ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω τα δικαιώματά μου, όπως κάνει η Κύπρος, και θα το υπερασπιστώ με στρατιωτική δύναμη εάν κριθεί απαραίτητο.


 Η πρόσκληση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί αποτελεί ένδειξη του τι προτιμά η τουρκική πλευρά. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα την ίδια προσέγγιση;



Σχετικά με τον συγγραφέα: Δρ. Αλί Χουσεΐν Μπακίρ. Πολιτικός σύμβουλος- ερευνητής σε διεθνείς σχέσεις και στρατηγικές υποθέσεις.


turkpress.co
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr