Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Πρέπει να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό…



Ιανουάριος 31, 2020. 21:01

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την εκτίμησή του, λέγοντας ότι δεν βλέπει πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα τη στιγμή αυτή.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι παρ 'όλα αυτά, δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για αυτή τη λύση και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Μετά τη συνάντηση τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ  Ζοσέπ Μπορέλ, ο Βούτσιτς σημείωσε ότι συζήτησε μαζί του τις χαμένες ευκαιρίες και τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αναφερόμενος στις προτάσεις για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.


Συζητώντας για το παρελθόν είπε:


«Δεν υπήρχε κανείς που εκείνη την εποχή να μην έλεγε τα χειρότερα βδελύγματα για εμένα και τη Σερβία, ακόμη και οι Αλβανοί. Λες και αυτό το ζήτημα να μην αφορούσε εμάς και τους Αλβανούς, αλλά μόνο εμάς. Και ήμασταν η μόνη πλευρά που δεν είχε το δικαίωμα να αποφασίσει για τίποτε. Όλοι μας έλεγαν για το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας και για την εφαρμογή διαφορετικής λύσης.
Όταν τους ρωτώ γιατί άνοιξαν αυτό το κουτί με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 και τον βομβαρδισμό του 1999, δεν έλαβα απάντηση. Δεν υπάρχει απάντηση και δεν θα υπάρξει καμία», είπε.


Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι άλλα έθνη τους θεωρούν χαμένους και  ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να γίνει μέρος του πολιτισμένου κόσμου.


«Αυτό που μπορούμε να δεχτούμε στο τέλος - εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε, αλλά είναι προς το συμφέρον μας να αποδεχθούμε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν έχει να κάνει με πολέμους επειδή είχε πάρα πολλές ατυχίες στους πολέμους τον 20ό αιώνα και ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διατηρηθεί η ειρήνη.


«Η οικονομική πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ειρήνη και σταθερότητα, ξεπεράσαμε τους μισθούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και καταφέραμε να καλύψουμε το Μαυροβούνιο, αν και ήμασταν 150 ευρώ πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε την ταπείνωση", είπε χαρακτηριστικά.


b92.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr