Βρυξέλλες: Επιφυλάξεις για την πρόθεση της Ελλάδας για πλωτό φράγμα στη θάλασσα



Ιανουάριος 30, 2020. 19:23

Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε επιφυλακτική όσον αφορά τις αναφορές σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να τοποθετήσει πλωτά εμπόδια στα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει τη ροή των μεταναστών.


  Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας Έρικ Μαμίρ, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν επαφές με τις αρχές της Αθήνας για περισσότερες λεπτομέρειες.


Η Επιτροπή αρνείται να μιλήσει για την ηθική του έργου διότι η προβολή της δεν είναι σαφής, δεδομένου ότι «η δημιουργία φραγμών για τα εξωτερικά σύνορα δεν έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς νόμους» και ότι θα παίξει το ρόλο της «για να διασφαλίσουμε την ορθή εφαρμογή αυτών των νόμων».


Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η τοποθέτηση εμποδίων, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, δεν θα πρέπει να μειώνει το δικαίωμα κάποιου ατόμου να ζητήσει άσυλο και το ενδιαφερόμενο κράτος δεν πρέπει να ασκεί καταπίεση ή αυθαίρετη απέλαση.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ζητήματος των προσφύγων.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουγγαρίας άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα σύνορά της από τη Σερβία, σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο Aki.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr