Βουλγαρία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάσσονται επισήμως στη ‘βαλκανική ροή’


 
"Η Ουάσιγκτον αντιτάσσεται επισήμως στη Βαλκανική Ροή"
 
Ιανουάριος 10, 2020. 18:31

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στη δεύτερη γραμμή του αγωγού «Turkish Stream», που έχει σχεδιαστεί για να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, επειδή τη θεωρούν ως ένα γεωστρατηγικό σχέδιο για τη Ρωσία, δήλωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Χέιλι,  σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία (BNR).



«Γνωρίζουμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη και καταλαβαίνουμε ότι όταν οι σύμμαχοί μας έχουν ασφαλή πρόσβαση στις πηγές ενέργειας, είναι ισχυρότεροι και πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι», είπε ο Χέιλι στο BNR, προσθέτοντας:


 «Το πρόβλημα είναι ότι η Μόσχα έχει άλλες ιδέες. Η Μόσχα χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της πηγές ως πολιτικό μέσο για να ασκήσει επιρροή στη διάσπαση της Ευρώπης. Η North Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του «Turkish Stream» δημιουργούν προβλήματα γιατί δεν διαφοροποιούν την ενέργεια για την Ευρώπη. Αποσταθεροποιούν, επίσης, την Ουκρανία επειδή η Ρωσία έχει την ευκαιρία να παρακάμψει την ουκρανική επικράτεια».


«Πιστεύουμε ότι δίνουν στη Ρωσία ένα άλλο μέσο να επιβληθούν στην Ευρώπη και να συμβάλουν έτσι στην αστάθεια», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, την κατασκευή ενός δικτύου επικοινωνιών 5G, το οποίο θα προστατεύεται από παραβιάσεις, και την ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα, δήλωσε ο Χέιλι.


«Εμείς, στην Αμερική, είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη της Βουλγαρίας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να διεξαγάγουμε διάλογο σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την υπευθυνότητα της δικαστικής εξουσίας. 

»Καλωσορίζουμε τη Βουλγαρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, αλλά η ισχύς της Βουλγαρίας εξαρτάται από τη δύναμη της δημοκρατίας», δήλωσε ο διπλωμάτης των ΗΠΑ.


dnes.dir.bg
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr