Ο Ερντογάν θα στείλει τη στρατιωτική ομάδα 'Σαντάτ' στη Λιβύη;



Ιανουάριος 2, 2020. 18:03

Η πρόταση για αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, ψηφίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο από 325 βουλευτές. Η εντολή ισχύει για ένα έτος. Εναπόκειται στον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, σημειώνει το γαλλικό ραδιόφωνο στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να στείλει στη Λιβύη την Σαντάτ (Sadat).


Η στρατιωτική συμφωνία και η πρόταση που υποβλήθηκε στους Τούρκους βουλευτές παραμένουν πολύ ασαφείς σχετικά με τη φύση και την έκταση της υποστήριξης που θα μπορούσε να φέρει η Άγκυρα στη Λιβύη.


Ειδικότερα, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει μια πιθανή προσφυγή σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας και σε μια εταιρεία που ονομάζεται «Σαντάτ», που παρουσιάζεται ως διεθνής συμβουλευτική άμυνας.


Αυτό το όνομα εμφανίζεται τακτικά στον τουρκικό Τύπο, ειδικά στον Τύπο της αντιπολίτευσης, αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης.


Η Σαντάτ (Sadat) είναι ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που ειδικεύεται σε συμβουλές για άμυνα και εκπαίδευση. Αποστολή της είναι «να καθιερώσει συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας με τις ισλαμικές χώρες».


Η Σαντάτ είναι, ήδη, ενεργή στη Λιβύη, μετά την πτώση και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.


Τούρκοι εμπειρογνώμονες, όπως η ομάδα  think tank ‘Edam’ που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύουν ότι αυτή η στήριξη θα μπορούσε επίσης, να περιλαμβάνει, μακροπρόθεσμα, μέλη ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών.


Οι υποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν που πολλές φορές έχει αναφερθεί στην παρουσία της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στη Λιβύη, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, αντίπαλου του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Ιδρυτής της τουρκικής στρατιωτικής εταιρείας Σαντάτ είναι πρώην στρατηγός, που έγινε στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν. Υπάρχει όμως ένα κώλυμα. 

Ο νόμος περιορίζει αυτές τις εταιρείες να ασκούν μόνο συμβουλευτικές δραστηριότητες. Η χρήση και η κατοχή όπλων είναι, επίσης, περιορισμένες. Για να προχωρήσει ως παραστρατιωτική ένοπλη ομάδα απαιτεί μια νομοθετική αλλαγή, η οποία ακόμη δεν συζητείται στην Τουρκία.


Les Voix du Monde


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr