«Η Ελλάδα υπενθύμισε τις ‘προϋποθέσεις’ στην Αλβανία»



Ιανουάριος 30, 2020. 16:18

Τίρανα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα και στο Ζάγκρεμπ, μίλησε για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Παρουσίασε τη θέση του ελληνικού κράτους τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικός στόχος.

 Υπογράμμισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.


Η Αθήνα δεν έχει λησμονήσει ότι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε από την Αλβανία είτε από τη βόρεια Μακεδονία, πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις.


«Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων κρατών των Βαλκανίων, είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Την αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερο τρόπο για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας», δήλωσε ο Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σέριαν Νταρμάνοβιτς.


Στη συνέχεια, στο Ζάγκρεμπ, όταν έγινε λόγος για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Ράντμαν, ο Δένδιας τόνισε:

Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία  προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες, καθώς και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, του σεβασμού της τεθείσας αιρεσιμότητας.


Οι όροι για την Αλβανία σχετίζονται με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, την εγγύηση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας κατά τη διάρκεια της απογραφής πληθυσμού του τρέχοντος έτους και την επίλυση του εκκρεμούντος προβλήματος των θαλάσσιων συνόρων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

pamfleti.net

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr