Πέντε χώρες εκτός της ΕΕ εντάχθηκαν στον μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας



Ιανουάριος 31, 2020. 22:15

Τουλάχιστον πέντε χώρες εντάχθηκαν στον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για παράνομες ενέργειες εξερεύνησης στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Οι υποψήφιες χώρες ( σημείωση: για ένταξη στην ΕΕ ) Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία, καθώς και η Ισλανδία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, προσχώρησαν στην απόφαση αυτή», ανέφερε το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ.


Το δελτίο επισημαίνει ότι τώρα οι προαναφερόμενες χώρες θα πρέπει να συντονίσουν τις πολιτικές τους με αυτή την απόφαση.


Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες γεώτρησης που σχετίζονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων που δεν επιτρέπονται από την Κύπρο, στα χωρικά ύδατά της, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα. 


Επιπλέον, άτομα και εταιρείες που παρέχουν οικονομική υποστήριξη για αυτές τις δραστηριότητες της Τουρκίας μπορεί να τιμωρούνται.


Η ΕΕ εισήγαγε την πρώτη προειδοποιητική ομάδα κυρώσεων κατά της Άγκυρας στις 15 Ιουλίου, μειώνοντας τη χρηματοδοτική στήριξη και αναστέλλοντας τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές.


Μεγάλες αποθέσεις φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στην ανοικτή θάλασσα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. 


Το 2011, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακάλυψε το πεδίο της Αφροδίτης, των οποίων τα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Η Άγκυρα, αμφισβητώντας τα σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, έστειλε το πλοίο της Φατίχ στην περιοχή, λέγοντας ότι η διάτρηση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. 


Στις 10 Ιουνίου οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν απόφαση για τη σύλληψη  των μελών του πληρώματος του τουρκικού γεώτρησης. 


Στις 4 Ιουλίου, η Τουρκία έστειλε το δεύτερο πλοίο Γιαβούζ για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις. 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα παράκτια οικόπεδα, ακόμη και με τη χρήση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνει το πρακτορείο Tass.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr