Ντιγιαρμπακίρ: Οι Κούρδοι συζητούν το μέλλον της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία



Ιανουάριος 13, 2020. 20:15

Το μέλλον της κουρδικής γλώσσας, της οποίας η χρήση στην καθημερινή ζωή μειώνεται, συζητήθηκε σε εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ.
Εκπρόσωποι διαφόρων επαγγελματικών ομάδων συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα σύγχρονα εμπόδια και το μέλλον της κουρδικής γλώσσας.


Προκειμένου να αποφευχθεί βλάβη στο δίκτυο των Κούρδων και του Πολιτιστικού Δικτύου που ιδρύθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, άνοιξε συζήτηση για το μέλλον της γλώσσας τους. 


Περίπου 300 άτομα από διάφορες επαγγελματικές ομάδες συμμετείχαν στη συνάντηση. 

Ομάδες από τομείς: επικοινωνίας, δικαίου, ακαδημαϊκών, πολιτισμού, τέχνης, οικονομίας, λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας, συζήτησαν ανέφεραν τα προβλήματα και  τις λύσεις που σχετίζονται με την κουρδική γλώσσα. 


Ο δικηγόρος Σεντάτ Γιουρτντάς, που είναι και συγγραφέας,  συμμετείχε στην ομάδα των δικηγόρων, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον  να τονίσει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στους νέους. 

Τόνισε ότι η κουρδική εκτός από γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των Κούρδων να χρησιμοποιείται στην οικονομία, στα πολιτιστικά και αλλού.


Ο δημοσιογράφος Μουράτ Μπαγιράμ τόνισε τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στη σύγχρονη δημοσιογραφία που είναι τα κοινωνικά μέσα «η δημοσιογραφία πια δεν γίνεται μόνο με τα παραδοσιακά μέσα αλλά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». 

Ο ίδιος διαπίστωσε φτώχεια από την άποψη της κουρδικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των Κούρδων.


Από την ακαδημαϊκή ομάδα ο Δρ Τζούμα Τζιτσέκ υποστήριξε ότι η κουρδική γλώσσα στην Τουρκία δεν μεταφέρεται πια από γενεά σε γενεά.

 «Υπάρχει μια διακοπή μεταξύ των γενεών και είναι ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης. Τα κουρδικά δεν είναι πλέον η γλώσσα των παιδιών, είναι η γλώσσα των ηλικιωμένων. Αυτό που πρέπει να δώσουν προσοχή οι Κούρδοι είναι η αποκατάσταση της διακοπής της μετάδοσης της γλωσσικής συνέχειας», είπε.


amerikaninsesi.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr