Ένταση μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ στη Μόσχα- Τι διαπραγματεύονται



Ιανουάριος 13, 2020. 18:58

Ο αρχηγός του στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, έφθασαν σήμερα το πρωί στη Μόσχα για συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.



Ο Σάρατζ, υπέγραψε τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Λιβύη, ενώ ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε χρόνο μέχρι αύριο το πρωί. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa σημειώνει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης απέρριψε σθεναρά την πρόταση να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.


Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας, Χάλεν αλ Μισρί, όπως ανέφερε η παναραβική τηλεόραση Αλ Αραμπίγια.


«Έχουμε αρνηθεί να συναντήσουμε τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες της Μόσχας πραγματοποιούνται με την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Αλ Μισρί.


Σύμφωνα με την Al Arabiya οι όροι που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές στη Μόσχα είναι:


Η Ρωσία να επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός, στέλνοντας ρωσικές αντιπροσωπείες στη Λιβύη.


Η Τουρκία θα σταματήσει να αναπτύσσει δυνάμεις στην Τρίπολη.


Η διεθνής εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός θα περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Έθνη.


Θα υπάρξει διεθνής επίβλεψη των θαλάσσιων και χερσαίων εισόδων και ο εθνικός στρατός θα αναλάβει την ευθύνη για την εξασφάλιση της ροής του πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Η ανακωχή περιλαμβάνει την απόσυρση των δυνάμεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, που θα επιστρέψουν στους στρατώνες χωρίς όρους και υιοθετώντας μόνο τον δρόμο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.


Ορισμένες ένοπλες πολιτοφυλακές να παραδώσουν τα όπλα τους.


Διαχωρίζονται τα καθήκοντα και οι εξουσίες μεταξύ της κυβέρνησης "Εθνικής Συμφωνίας", αφενός, του κοινοβουλίου της Λιβύης και του αρχηγού του στρατού, του Χαλίφα Χαφτάρ,  αφετέρου.


Ένα δεσμευτικό έγγραφο θα υπογραφεί από τους Χαφτάρ  και αλ Σάρατζ, και οι δύο δεσμεύονται από αυτό και δεν μπορούν να ανακληθούν.


Θα υπάρχουν καθήκοντα για τον εθνικό στρατό της Λιβύης, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτό θα γίνει σε συντονισμό με τον αλ Σάρατζ.


Υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή τροποποιήσεων στην κυβέρνηση "συμφιλίωσης", αλλά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr