Το κείμενο της κοινής δήλωσης Πούτιν- Ερντογάν για τη Λιβύη



Ιανουάριος 9, 2020. 19:54
Κάιρο.

Η ρωσική Προεδρία δημοσίευσε χθες το κείμενο της κοινής  δήλωσης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι είχαν χθες συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες η κατάσταση της Λιβύης κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος, γράφει η ‘αλ Ουασάτ’.


Οι δύο πρόεδροι ζήτησαν την «εφαρμογή εκεχειρίας από τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή» αναθέτοντας την ευθύνη στους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας των δύο χωρών οι οποίοι θα  συνεχίσουν τις επαφές με τις δύο πλευρές  για να την επιτύχουν.


Συμφώνησαν να συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εκφράζοντας την προθυμία να συμβάλουν στην επιτυχία της διαδικασίας αυτής,  για την προώθηση της διευθέτησης, και να θέσουν σαφείς όρους, δηλαδή «τη συμμετοχή όλων των πλευρών της Λιβύης και των χωρών που εμπλέκονται στο θέμα της Λιβύης για προσπάθεια επίλυσης της κρίσης».


Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης:


«Έχουμε παρακολουθήσει με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις, ιδιαίτερα τις έντονες συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη.


 Η επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών, ολόκληρης της Μεσογείου, καθώς και της αφρικανικής ηπείρου,  με τη διακίνηση όπλων, την τρομοκρατία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης.


Επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Η διαρκής ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας που θα ηγείται και  θα ανήκει στους Λίβυους,  βάσει ενός ειλικρινούς και ολοκληρωμένου διαλόγου μεταξύ τους.


Η ενθάρρυνση και η αποφυγή περαιτέρω διαιρέσεων μεταξύ των Λιβύων και η εξασφάλιση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την έναρξη μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας μεταξύ των Λιβύων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση την Πολιτική Συμφωνία του 2015, το ψήφισμα 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Υποστηρίζουμε την υπάρχουσα διαδικασία του Βερολίνου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ευνοϊκής ατμόσφαιρας για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας που διευκολύνουν τα Ηνωμένα Έθνη και σημειώνουμε ότι η διαδικασία μπορεί να αποδώσει απτά αποτελέσματα με τη συμμετοχή και τη δέσμευση της Λιβύης και των γειτονικών χωρών


Υπό το πρίσμα των σημερινών κρίσιμων περιστάσεων και υπό το πρίσμα των στόχων που διατυπώθηκαν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία και ως διαμεσολαβητές καλούμε όλα τα κόμματα στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12 Ιανουαρίου) σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός υποστηριζόμενη από τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις και  να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματιστεί ο πόνος των Λίβυων και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ευημερία στη χώρα.


Είμαστε βέβαιοι ότι οι Λίβυοι μπορούν ανεξάρτητα να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτών της χωρίς εξαίρεση.


alwasat.ly
--
Α.Β.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr