Σερβία: Συστήνεται κυβερνητική επιτροπή για τα θύματα του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999




Φεβρουάριος  12, 2020. 21:31

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλέξανδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε τη πρόθεσή του για τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα υπολογίσει τον ακριβή αριθμό θυμάτων από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Αυτό σημειώνει στις 12 Φεβρουαρίου η σερβική Novosti.


Η επιτροπή θα δημιουργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης και θα αρχίσει τις εργασίες της στις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους για την 21η επέτειο από την έναρξη του βομβαρδισμού. 


Εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της εκκλησίας θα εργαστούν στην επιτροπή. Θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας στις ειδικές υπηρεσίες της Σερβίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Θα δημιουργηθούν στις αυτόνομες περιοχές του κράτους και των δήμων.


Οι δραστηριότητες αυτών των ομάδων θα ελέγχονται από την κεντρική επιτροπή.


Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει ακόμη ενιαία βάση δεδομένων για τους νεκρούς Γιουγκοσλάβους από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999. 


Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 1.500 σε 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περίπου 6.000 τραυματίστηκαν. Στις 78 ημέρες που διήρκεσαν οι επιθέσεις, 754 στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκοτώθηκαν.


Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και να καταβάλουν αποζημίωση στους συγγενείς των νεκρών και τραυματιών. 


Υπενθύμισε τους τραυματίες και έχασε την υγεία τους εξαιτίας των βομών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως σημειώνει η ρωσική Izvestia.


Τον Μάρτιο, η επικεφαλής του Τμήματος Νευρο-Ογκολογίας του Κλινικού Κέντρου της Σερβίας, Ντανίκα Γκρουϊτσίτς, δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στη Σερβία είναι σχεδόν τριπλάσια των μέσων ευρωπαϊκών δεικτών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr