Το καταστροφικό σενάριο σε περίπτωση σεισμού στην Κωνσταντινούπολη





Φεβρουάριος 1, 2020. 09:23

Σε μια φτωχή γειτονιά στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές εκκένωσαν εκατοντάδες κατοίκους από τα σπίτια τους εδώ και χρόνια, προετοιμάζοντας ένα έργο «αστικού μετασχηματισμού» που  αργότερα δεν προχώρησε.



Αυτά τα σπίτια, που βρίσκονται στη γειτονιά  Φικίρτεπε στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κινδύνευαν να καταρρεύσουν εξ αιτίας της παλιάς και άναρχης κατασκευής τους.


Όμως η φτώχεια έχει αναγκάσει εκατοντάδες Τούρκους και άλλους αλλοδαπούς να επιστρέψουν σε αυτό, λόγω των χαμηλών ενοικίων, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που προειδοποίησε για ένα «καταστροφικό σενάριο» στην πόλη.


Η επιδείνωση των κινδύνων για αυτούς τους ανθρώπους είναι η  έντονη εμφάνιση των σεισμικών φαινομένων στην Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος σεισμού είναι πιθανός ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν σκοτώθηκαν δεκάδες σε ισχυρό σεισμό.


Τα κτίρια στην περιοχή του Φικίρτεπε στερούνται αντισεισμικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος εάν συμβεί σεισμός, ακόμη και αν δεν είναι αρκετά ισχυρός.


Τούρκοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσαν ότι στην προαναφερθείσα γειτονιά υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι κατάρρευσης.


Ένας από τους κατοίκους της γειτονιάς, ο Σαλέχ Ακίν, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα μείνουμε εδώ αν είχαμε άλλο σπίτι; Οι φόβοι μας μεγάλωσαν με τον τελευταίο σεισμό και βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας τη νύχτα, για το φόβο κατάρρευσης του σπιτιού μας».


Ένας άλλος κάτοικος,  Αχμέτ Ολουκάκ, δήλωσε ότι «ζει καθημερινά με το φόβο για θανάτου».


Τα ενοίκια σε αυτήν την παραγκούπολη κυμαίνονται μεταξύ 400 και 800  τουρκικές λίρες (60- 120 ευρώ) το μήνα, ενώ τα ενοίκια σε νέες κατοικίες είναι 4.500 τουρκικές λίρες (680 ευρώ).


Περίπου 25.000 άνθρωποι ζουν σήμερα σε σπίτια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λέει ο εκπρόσωπος της γειτονιάς Ενγκίν Αξέλ, σημειώνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι από τη γειτονιά έχουν πέσει θύματα του έργου στο οποίο οι συμμετέχοντες εργολάβοι έχουν πτωχεύσει.


Η πλειοψηφία των κατοίκων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γειτονιά λόγω του έργου, αλλά όταν ματαιώθηκε, επέστρεψαν στα παλιά σπίτια τους αφού είχαν δυσκολίες να πληρώσουν υψηλά ενοίκια ή για να νοικιάσουν τα παλιά σπίτια τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γειτονιάς.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr