Έντι Ράμα: Η ‘Βαλκανική Σένγκεν’ δεν είναι ‘μίνι’ Σένγκεν



Φεβρουάριος 24, 2020. 15:51

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη κορυφής  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (αλβανικά αρχικά: ‘BERZH’) στο Λονδίνο με τους πρωθυπουργούς της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων για επενδύσεις κατά το 2020, βρήκε το χρόνο να κάνει ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τη Βαλκανική Σένγκεν.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Balkan Web δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος δημιούργησε τον όρο «Μίνι Σένγκεν», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι καθόλου ‘μίνι’- προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο, προσθέτοντας ότι τα (Δυτικά) Βαλκάνια είναι η μεγαλύτερη (περιφέρεια) στην Ευρώπη.


Επισήμανε ότι η Περιφερειακή Σένγκεν  είναι ένα κοινός χώρος που περιλαμβάνει τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, των αγαθών ή της εγκατάστασης δομών απασχόλησης και της κατάργησης των συνόρων.


«Σε αυτό διαφωνώ με την  Άνα (πρωθυπουργό της Σερβίας), αλλά,  και με αυτόν ή αυτούς που επινόησαν το ‘Μίνι Σένγκεν’. Είμαι σίγουρος ότι και αυτός δεν γνώριζε τι θα πει μίνι Σένγκεν. Δεν είναι καθόλου ‘μίνι’. Είμαστε κατά μέσο όρο η μεγαλύτερη περιοχή στην Ευρώπη, μια περιφέρεια, ένας περιφερειακός χώρος που ονομάζεται Σένγκεν, για να καταλάβουμε τι είναι αυτό», είπε ο Ράμα.

--