Ο Αλμπίν Κούρτι έθεσε συνοριακό ζήτημα στον Αλβανό πρωθυπουργό



 Φεβρουάριος 13, 2020. 16:00

Την Τρίτη ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι,  συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, γράφει η σερβική Novosti.

 Συζήτησαν την  «αλβανική Σένγκεν» μεταξύ τους  σε αντίθεση με την πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε από τον Ράμα, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, το περασμένο φθινόπωρο.


Σχετικά με αυτήν την ιδέα του Κούρτι, ο Ράμα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει «αλβανική Σένγκεν» χωρίς την «Βαλκανική Σένγκεν», καθώς και την ανάγκη για εναρμόνιση και αλληλεπίδραση μεταξύ Πρίστινας και Τιράνων σχετικά με τη διαδικασία του Βερολίνου.


«Με την αλληλεπίδραση μας, έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια έναν κοινό χώρο μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και στην ελεύθερη κυκλοφορία, όχι μόνο των αγαθών. 

Μέχρι χθες, αυτό ήταν αδιανόητο, και όχι μόνο λόγω της Σερβίας. Έσπασε αυτή η αντίσταση. 


Ούτε η Σερβία ούτε άλλες χώρες μπορούν να δηλώσουν ότι κάνουμε "Μεγάλη Αλβανία" εάν καταργήσουμε τα σύνορα - είπε ο Ράμα, επισημαίνοντας τη συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο ως «προτεραιότητα έναντι  όλων των προτεραιοτήτων» και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των Τιράνων  «στη μάχη για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους" .


Παρά τη διαφωνία μεταξύ των δύο Αλβανών ηγετών σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για την επίτευξη του στόχου τους –  την κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου - ανακοίνωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα πραγματοποιήσουν νέα κοινή συνάντηση στη Σκόδρα στα τέλη Μαρτίου. 


Συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν μια επιτροπή η οποία θα μεριμνήσει για την εφαρμογή των 77 συμφωνιών της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο και ο Κούρτι δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με την Αλβανία, δηλαδή να επιδιωχθεί συνεργασία σε οικονομικά, εκπαιδευτικά θέματα, θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.


novosti.rs
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr