Έντι Ράμα: Η ‘Βαλκανική Σένγκεν’ θύρα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ



Φεβρουάριος 22, 2020. 13:12

Η ‘Βαλκανική Σένγκεν’ καθιστά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρέστερη και ευκολότερη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.



Μιλώντας στο συνέδριο «Μία ήπειρος, ένα μέλλον» που διοργάνωσε το ίδρυμα «Qemal Stafa», ο Αλβανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η νέα μεθοδολογία έχει ένα περιφερειακό στοιχείο και αυτό είναι ότι οι χώρες μας δεν θα αξιολογηθούν  μόνο στα επιτεύγματα στο εσωτερικό, αλλά και πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους.


Ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι πέρα από τις μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία στην περιοχή γιατί «αυτό ωφελεί όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους ταξιδιώτες, όλους».


Αναφερόμενος στη ‘Βαλκανική Σένγκεν’ είπε χαρακτηριστικά:


«Δεν ομοιάζει με την ΕΕ, διότι δεν χρειαζόμαστε συναίνεση για τα πάντα, όλα είναι πολύ ανοιχτά, ευέλικτα, ελεύθερα για όλους. Δεν βασίζεται στο μηχανισμό συναίνεσης, δηλαδή, όποιος συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία πρέπει να  έχει τη σύμφωνη θέση όλων, εδώ κάθε κράτος λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις», είπε ο Ράμα.


Όσον αναφορά για το Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, διευκρίνισε ότι «εάν το Κοσσυφοπέδιο αποτελέσει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει την Αλβανία και τη Σερβία, αυτό είναι πολύ απλό και αυτό συμφωνήσαμε  με τη Σερβία, ότι δηλαδή η Σερβία δεν μπορεί να προβάλει βέτο σε καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει προκατάληψη με τον τρόπο με τον οποίο οι  (όποιες) άλλες χώρες  επιθυμούν να προχωρήσουν μέσα σε αυτήν την πρωτοβουλία».



Στοιχεία από το Agjencia Telegrafike Shqiptare