Ο φόβος της εξαφάνισης των Χριστιανών από το Ιράκ


  



Φεβρουάριος 25, 2020. 21:41

Κυβερνητική απογραφή του 1987 στο Ιράκ κατέγραψε 1,4 εκατομμύρια χριστιανούς, αλλά μετά τους πολέμους και ειδικά όταν το ISIS κατέλαβε περιοχές  στο βόρειο Ιράκ, εκατοντάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι κάτοικοι χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν.



Σήμερα οι χριστιανοί υπολογίζονται στις 200 χιλιάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού.


Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των χριστιανών κατά 85%, ο Ιρακινός χριστιανός αρχιεπίσκοπος Μπασάρ Βάρντα λέει ότι αν δεν αλλάξει τίποτε, τότε ο κίνδυνος της εξαφάνισης των χριστιανών είναι ορατός.


Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωση από το ISIS,  πολλοί χριστιανοί δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους και έφυγαν από το Ιράκ. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία γιατί η παρουσία 2000 ετών χριστιανισμού στη χώρα θα μπορούσε να εκλείψει.


Ο Ιρακινός χριστιανός Μαριάμ Μπινιαμίν είπε ότι είναι απελπισμένος.

«Αντιμετωπίζουμε μια πλήρη εξαφάνιση, υποθέτω. Ούτε η εκκλησία ούτε η κυβέρνηση μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτό. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες, καμία δουλειά, ζητήματα ασφάλειας, … αυτό είναι λυπηρό», ανέφερε ο Μπινιαμίν στην Al Arabiya English.


Ο αρχιεπίσκοπος Μπασάρ Βάρντα είναι Χαλδαίος και ηγέτης της μεγαλύτερης χριστιανικής αίρεσης της χώρας, αναγνωρίζει την εξουσία του Πάπα. Η Κοινότητα εντοπίζει τις ρίζες της στον 1ο αιώνα μ.Χ.


«Ο φόβος μου έγκειται στην απώλεια της αρχαίας ταυτότητας της εκκλησίας μας, της γλώσσας μας και της μοναδικότητάς μας», δήλωσε ο Ματί Σογέθα, Χαλδαίος χριστιανός στο Ιράκ.


Οι Χαλδαίοι, όπως και άλλες κοινότητες στο Ιράκ,  οι Σύροι Χριστιανοί και οι Ασσύριοι Χριστιανοί,  μιλούν γλώσσες παρόμοιες με την αραμαϊκή, τη γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς.
--