Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Γενεύη: Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι ‘εγκληματίας πολέμου’



Φεβρουάριος 24, 2020. 14:43


Στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε από τον απεσταλμένο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την πρωτεύουσα χαρακτηρίζοντας τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ως «εγκληματία πολέμου».


Όπως αναφέρει το Reuters, « η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση σχεδόν αποχώρησε από τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα που είχαν ως στόχο την εκεχειρία στην Τρίπολη, την  οποία ο στρατάρχης Χαφτάρ προσπαθεί να καταλάβει.



Μάλιστα η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ για τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Τρίπολης, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών.



Από τη στιγμή που οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ έπεισαν την αντιπροσωπεία του Σάρατζ να παραμείνουν στις συνομιλίες, η κυβέρνηση της Τρίπολης πήρε μια  δημόσια σκληρή γραμμή λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ παραμένουν στις θέσεις τους.



«Η αντιπροσωπεία μας επιμένει ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ πρέπει να αποσυρθούν από το σημείο όπου βρίσκονται τώρα» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σουάλα.



Προηγουμένως, σε συνεδρίαση τη Δευτέρα του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών – στο ίδιο κτήριο όπου έγιναν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ χαρακτήρισε τον Χαλίφα Χαφτάρ ως «εγκληματία πολέμου».



Στοιχεία από το Reuters


--