Η Ρωσία απέρριψε το αίτημα του Ερντογάν για τη Συρία ως απαράδεκτο




Φεβρουάριος 29, 2020. 17:58

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός  βρίσκεται στη Συρία «κατόπιν πρόσκλησης του συριακού λαού», αναγνωρίζοντας ότι δεν προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.



«Είπα του Πούτιν, άφησε με αντιμέτωπο με το καθεστώς, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο», είπε ο Ερντογάν.


Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση της Ρωσίας που θεώρησε τη στάση του Τούρκου ηγέτη ως ‘εντελώς απαράδεκτη’, σημειώνοντας ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει τη μοίρα της Συρίας.


Οι δηλώσεις έγιναν από τον Ντμίτρι Νοβικόφ, αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμα, όπως αναφέρει το Ria Novosti.


Ο Νοβικόφ τόνισε  ότι η προσπάθεια διαχωρισμού των συμφερόντων  του Μπασάρ Άσαντ και του συριακού λαού  είναι «πολύ ειδική», αφού ο ίδιος ο Άσαντ απέκτησε τις εξουσίες από τον ίδιο τον συριακό λαό μέσω εκλογικής διαδικασίας για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του.


«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη θέση (του Ερντογάν), ούτε στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, ούτε στην αντιμετώπιση της συριακής κυβέρνησης», κατέληξε ο Νοβικόφ.


--